Dos negocis històrics de Reus s'adapten als nous temps per continuar dempeus

La Generalitat premia la Farmàcia Piqué i l'Armeria Ferré per la seva trajectòria, fruit de diferents generacions familiars i canvis en el negoci

La Farmàcia Piqué i l'Armeria Ferré de Reus rebran guardons en els Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris
La Farmàcia Piqué i l'Armeria Ferré de Reus rebran guardons en els Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris | Sandra Pérez
10 de gener del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 18:16h

El Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, a través del Consorci de Comerç, Artesana i Moda, torna a lliurar enguany els Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris. Dos comerços de Reus, la Farmàcia Piqué i l'Armeria Ferré, se sumaran a la llista de premiats el pròxim 11 de gener.

Per a la quarta generació de l'armeria reusenca, el "reconeixement és un orgull i també una pressió", perquè "ha sigutcomplicat recopilar fotografies i informació", expliquen. La primera menció els va arribar el 2005, de part de la Unió de Botiguers, però han passat tota la vida treballant-hi. 

Des de la farmàcia destaquen sobretot la il·lusió, en tractar-se "d'un negoci que vius des de petita i que, si ja t'agradava, ara és casa teva". Aquesta continuïtat, a més, troba un valor afegit en la història familiar que ho ha fet possible.

Temps modernistes i sense datar

La Farmàcia Piqué Monteverde va obrir el 1908, al carrer Major i està datada a la plaça Mercadal des del 1919. Tània Piqué, farmacèutica titular de l'establiment i quarta generació del negoci, recorda que va aixecar la persiana el seu "besavi José Monteverde Ayet, va continuar l'àvia Fina Monteverde Vallespinosa, i després va passar al seu pare".

En canvi, els inicis 'cronològics' de l'Armeria Ferré es perden per la manca de documentació. El negoci ja ha celebrat més de 175 anys de trajectòria, especialitzada en armes de caça, tir esportiu i pesca, i avui dia, ja és la cinquena generació, els germans Pere i Joan Ferré Saludes, qui es troba al capdavant.

L'Armeria Ferré es va traslladar al polígon DYNA el 2018 Foto: Sandra Pérez


L'armeria va començar com un taller de reparació d'armes a la riera Miró de Reus i, segons explica la gerent en la quarta generació, Nati Saludes, "han pogut recuperar fins al 1910, amb Pere Abelló Miró, a qui va seguir Pere Abelló Palau; la tercera generació es va perdre -perquè van ser dues dones i no hi van treballar-" i després, el 1978, van entrar ella i el seu marit, Pere Ferré Abelló.

Del 1900 a l'actualitat

Piqué explica les modificacions que ha patit l'edifici i les diferents èpoques que ha viscut la farmàcia des dels inicis modernistes. Fins i tot, ha canviat la professió: "abans la farmàcia era molt més 'elaboradora' i feia gran part dels medicaments, el 1919 encara es feia a mà al laboratori", descriu. 

Tret de presentacions d'algunes fórmules magistrals, el dia a dia a una farmàcia en l'actualitat es basa en "l’acompanyament en la dispensació, consell farmacèutic, seguiment del tractament", exposa Tània Piqué.

En el cas de l'Armeria Ferré, Saludes recorda que "quan van rebre el permís d'armeria, la botiga tenia un tancament de fusta i una alarma molt senzilla" i ara, en canvi, "tot està molt controlat, s'ha anat fent més estricte amb el pas del temps".

Les mesures de seguretat en les armeries s'han incrementat amb el temps i la Guàrdia Civil en fa un seguiment exhaustiu Foto: Sandra Pérez


Recalquen, fins i tot, que amb armes comprades en armeria hi ha molt pocs accidents. "La prova és que les assegurances anuals dels cots de caça valen 80 euros, per una cobertura d’1 milió d’euros; i n’hi ha de més barates, pel mínim de 300.000 euros que es considera que val la mort d’una persona", exemplifiquen.

Noves legislacions i crisis

Precisament, aquest estricte control suposa que el permís d'armes és incompatible amb qualsevol infracció penal. "Un positiu en un control d'alcoholèmia, una baralla o possessió de droga comporten la seva supressió", adverteix Nati Saludes. "La Guàrdia Civil demana inspecció i documentació aleatòriament d'algunes armes o el registre de clients", afegeix Pere Ferré.

En paral·lel, les crisis econòmiques, baixades de preu i alguns impagaments han posat traves sovint en el 'camí' de la Farmàcia Piqué. "Alguns anys ho vam passar molt malament perquè la gent necessitava la medicació i l'havíem d'avançar sense cobrar el marge invertit, no podíem dir que no hi havia estoc perquè seria un problema de salut pública", evidencia la quarta generació.

Tània Piqué és la quarta generació al negoci familiar de la Farmàcia Piqué de Reus Foto: Sandra Pérez


Arran de la crisi del 2008, a més, l'increment dels lloguers va fer patir els farmacèutics reusencs. Piqué explica que "no podien assumir les factures perquè no tenien un retorn, però sempre van esperar que fos temporal". Després, van poder reinventar-se per obtenir beneficis considerables per mantenir el local i sobretot el personal.

Reinventar-se i adaptar-se als nous temps

La dualitat que caracteritza actualment les farmàcies respon als canvis en els hàbits o tendències del sector i la població; "tenim una essència com a sanitaris de voler ajudar i també el vessant comercial, que ens ajuda a tirar endavant el negoci", afirma Tània Piqué.

La de la plaça Mercadal, com moltes altres farmàcies, ha optat per especialitzar-se -en dermofarmàcia- formant a membres del personal per complementar l'atenció 'genèrica' i amb una línia de productes pròpia.

Encara que cada ciutadà tingui una farmàcia de referència, la del barri o el seu farmacèutic de confiança, "els consumidors són molt infidels i els has de donar solucions dins un àmbit tan ampli com la salut", expressen des de la Farmàcia Piqué.

La Farmàcia Piqué s'ha especialitzat en dermofarmàcia amb una línia de productes pròpia Foto: Sandra Pérez


"La farmàcia d'ara no té res a veure amb la de fa 100 anys; som el sanitari que està a peu de carrer i sense cita prèvia per atendre l'usuari. I el nostre principal reclam és que tenim un ampli horari, de 9 a 22 hores, tots els dies de l'any -festius inclosos- que fa que sempre hi hagi llum, una creu oberta", reivindica Piqué.

Decidir pensant en el client

Per la seva banda, l'Armeria Ferré va prendre una decisió 'arriscada' quan es va traslladar de la seva ubicació original, a la riera Miró, al polígon DYNA, als afores de Reus. Nati Saludes assegura que "la van encertar completament perquè allà no podien tenir tanta exposició per manca d'espai i s'ha guanyat molta qualitat de treball". 

Pere Ferré Abelló i Pere Ferré Saludes -pare i fill- destaquen el canvi positiu pel que fa a l'aparcament. Tot i els problemes de burocràcia i el control legislatiu, pel qual el passat 1 de gener del 2024 van entrar en vigor noves normatives de seguretat; els propietaris de l'armeria agraeixen el seguiment perquè els dona més tranquil·litat.

D'esquerra a dreta, Pere Ferré (fill), Nati Saludes i Pere Ferré (pare), com a generacions actual i anterior de l'Armeria Ferré Foto: Sandra Pérez


D'altra banda, venen molt per Internet, sobretot munició i altres accessoris, que permeten suplir la disminució d'armeries al territori, a la qual se suma també el recent tancament de l'Armeria Llauradó (avinguda Onze de setembre de Reus).

"N'hi havia set aquí quan vam començar i ara en queden dues a Tarragona, una a Montblanc i una al Vendrell; i nosaltres oferim una sèrie de serveis que altres no tenen com el taller de reparació, l'assessorament o també som distribuïdors d'algunes marques europees", explica Ferré Abelló, exgerent de l'establiment.

Arxivat a