Els «negritos» i el rei Baltasar de Belltall, una tradició singular i pintoresca

Fins fa pocs anys, els «negritos» havien format part de l'arribada dels Reis de l'Orient a Belltall

Imatge de l'arribada dels Reis a l'església
Imatge de l'arribada dels Reis a l'església | Ajuntament de Passanant i Belltall
05 de gener del 2024
Actualitzat el 25 de març a les 11:45h

El 5 de gener és una de les nits més màgiques de l'any. Arreu dels municipis catalans són nombroses les cavalcades de Reis que surten al carrer per portar la il·lusió als xiquets i xiquetes i repartir els regals que amb tant de delit han esperat durant setmanes.

A la Conca de Barberà, fins fa pocs anys hi ha hagut una de les posades en escena més singulars i pintoresques. Es tracta de l'aparença que lluïa el rei negre i el seu seguici a Belltall. En les nombroses fotografies que corren per les xarxes socials i que el mateix Ajuntament de Passanant i Belltall compartia cada any en els seus perfils, s'aprecia que tant el rei blanc com el rei ros tenien l'estètica habitual de qualsevol població. En el cas de Baltasar, però, sorprèn l'estilisme exòtic i tòpic d'un personatge africà. Així, a més de la túnica, la capa o el turbant comú, sa majestat apareix amb una màscara d'estil afro.

«Negritos» en comptes de patges

El rei negre no és l'únic component d'aquesta comitiva reial que causa estupefacció als forasters. Els seus acompanyants foscos eren anomenats «negritos» i no pas patges, com és costum en la majoria de municipis de Catalunya. Els personatges anaven vestits de color negre, amb una faldilla de palla i un collaret de perles, i el seu rostre era amagat per una mitja opaca que imita una màscara africana.

Els «negritos» formaven part de l'arribada dels Reis de l'Orient fins fa pocs anys a Belltall.  Segons una veïna, «fa anys aquests personatges tenien una actitud força agressiva i empaitaven els nens, robaven sabates i prenien tot allò que hi havia al seu abast, ja que venien d'un país molt diferent del nostre i tenien molta necessitat. Després, però, es van calmar i només descordaven alguns cordons de les sabates».
 

Detall d'un dels patges del rei Baltasar Foto: Ajuntament de Passanant i Belltall

 

«No és blackface»

En la seva aparició, hi havia xiquets del poble que tenien molta por d'aquests éssers i d'altres que se'ls estimaven molt. Sigui com sigui, els «negritos» de Belltall eren uns personatges totalment arrelats a la tradició nadalenca del municipi i el veïnat assegura que «sempre havien estat representats amb respecte i estima, amb cap voluntat d'ofendre a ningú». En aquest sentit, volen deixar clar que aquest cas no té res a veure amb pintar o no amb betum el rei Baltasar, ja que si alguna persona negra o xinesa volia fer de rei o del seu seguici, s'havia de posar igualment la mitja i els guants» conclou una veïna.

Belltall té una trentena d'habitants

La festa dels Reis de l'Orient és organitzada, anualment, per l'Associació de Veïns i Amics de Belltall. El seguici està format pels tres reis, amb els seus tres patges, dos timbalers. Antigament, entre dos i sis negritos, depenent de l'any, formaven part del seguici del rei Baltasar però actualment els negritos ja no formen part de la comitiva.

Tot i que el veïnat que no passa de la trentena, el dia de la cavalcada, que enguany va ser el 30 de desembre, pot haver-hi més d'un centenar de persones a l'església parroquial.

Arxivat a