Arriba el primer pagament del Fons de Transició Nuclear per les centrals de Vandellòs i Ascó

Un centenar de municipis han rebut una suma total de 16'5 MEUR per compensar la desaparició de 3.000 llocs de treball

Central Nuclear d'Ascó, a la Ribera d'Ebre
Central Nuclear d'Ascó, a la Ribera d'Ebre | Ajuntament de Flix
04 de gener del 2024
Actualitzat a les 12:59h
El Govern de la Generalitat ha executat el primer pagament del Fons de transició nuclear corresponent a l’exercici del 2023. En concret, el Departament d’Empresa i Treball ha distribuït 16.564.803,10 d’euros entre els 97 municipis beneficiaris del Penta I i II de les centrals nuclears Vandellòs i Ascó.

Aquests recursos serviran per finançar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears. L'impacte d'aquest es traduirà en la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre.

Només s'ha fet el primer pagament perquè l’import definitiu a repartir no es coneixerà fins que es comuniquin els ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d'energia elèctrica d'origen nuclear.

Previsions de tancament pel 2030

D'aquesta manera, el Fons de Transició Nuclear busca donar resposta al centenar de municipis que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs. Cadascun rebrà 174.418,60 euros en concepte de bestreta de l’import definitiu que es pagarà una vegada s’hagi meritat la totalitat de l’impost per al 2023.

Les centrals nuclears d’Ascó van entrar en funcionament el 1984 i el 1986, mentre que la central de Vandellòs II ho va fer l’any 1988. El Consejo de Seguridad Nuclear ha determinat allargar la vida útil de les centrals fins al 2030 i 2031.

L’òrgan de govern del Fons està integrat per representants dels municipis, agents socials i el presideix la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.