La transformació del carrer Ample de Reus acaba i els veïns s'organitzen per reactivar el comerç

Les obres d'urbanització han afectat els comerços de la zona | Es preveu que la segona fase estigui enllestida en sis mesos

La primera fase de les obres ha completat la reurbanització de la plaça del Víctor de Reus
La primera fase de les obres ha completat la reurbanització de la plaça del Víctor de Reus | Sandra Pérez
12 de gener del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 18:15h

Les obres de la primera fase de reurbanització del carrer Ample, la plaça del Víctor i voltants ja han acabat. Tot i el retard, gairebé un any després des que es van iniciar, encara queda una segona fase, pendent de licitar-se de nou en quedar desert el concurs, amb un pressupost de licitació de 241.975,75 euros, el passat mes d'octubre.
 

Amb tot, els canvis urbanístics en la zona són evidents i, amb la plaça com a epicentre, la transformació ha prioritzat la circulació del vianant. El veïnat està content amb les millores i el president de l'Associació de Veïns Reus Nord, Josep Ramon Ferré, assenyala que "la valoració és positiva i amb el temps farà molt més goig perquè també han plantat la gespa i jardineria".

Ferré apunta que "troba a faltar bancs amb respatller", però que el principal objectiu ara és la reactivació comercial. Per aquest motiu, el pròxim dissabte 13 de gener organitzaran un dinar popular a la plaça del Víctor, amb fideuada, vermut i música en directe -a càrrec del grup El último vinilo, a partir de les 12 hores.

El potencial del nou centre cívic

Des de l'Associació de Veïns Reus Nord recalquen que les obres "han sigut molt llargues, però cap obra dura mai menys del previst" i especifiquen que el disseny del paviment i el nou enrajolat és el que més ha endarrerit la primera fase.

Malgrat tot, Josep Ramon Ferré reivindica que "l'espai ara està obert i les botigues han de continuar venent per poder refer tots els mesos de col·lapse comercial". Afegeix, també, la coincidència del tancament de la tintoreria Totnet per jubilació -i no per les obres, com la pèrdua d'un comerç a la plaça.

La connexió entre el Centre Cívic Gregal i la plaça del Víctor serà a través del carrer Alt de Sant Josep Foto: Sandra Pérez


"Falta que la gent sàpiga que les obres han acabat i que tot torna a estar en marxa", demana el president de l'entitat veïnal. A més, confia que l'acabament de les obres del centre cívic i sobretot la connexió pel carrer Alt de Sant Josep "ajudaran indubtablement" a dinamitzar la zona.

Eix cívic i continuïtat amb el centre

Ferré reconeix que "hi haurà un espai de temps en què costarà arrencar" i afirma que "està previst que tot el projecte s'acabi en uns sis mesos; en principi, a l'estiu hauria de quedar llest". L'esperança, per tant, és que la plaça del Víctor i voltants recuperin l'afluència de clientela perduda durant el 2023.

Aquesta inactivitat temporal hauria de ser un "preu a pagar" per assolir la transformació de l'eix central de Reus, un projecte que des del principi preveia la pacificació de les vies i permetre la unió entre la zona nord de la ciutat -passeig Mata i l'estació de tren- amb el centre, a través del carrer Ample.

En aquest sentit, la reurbanització també ha millorat els carrers de Miró i Santa Helena arran dels últims mesos. L'objectiu és crear una plataforma única, principalment pels vianants, amb una major accessibilitat, un enllumenat renovat i més zones enjardinades.

Els carrers de Miró i Santa Helena també han renovat la seva imatge amb la reurbanització de la plaça Foto: Sandra Pérez

Arxivat a