Repsol destina 150 milions d'euros a la parada de l'àrea química

Durant 52 dies, la companyia farà tasques de manteniment i noves inversions a les instal·lacions de la Pobla de Mafumet en una parada on hi treballaran una mitjana diària de 1.300 persones

Unes 1.300 persones treballaran de manera directa cada dia durant la parada de Repsol.
Unes 1.300 persones treballaran de manera directa cada dia durant la parada de Repsol. | Repsol
11 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:13h
Repsol destinarà 150 milions d'euros a la parada de l'àrea química del Complex Industrial de Tarragona que començarà aquest dilluns 15 de gener i que s'allargarà durant 52 dies. Durant aquestes setmanes, es faran treballs de manteniment a les instal·lacions de la Pobla de Mafumet i inversions per millorar la seguretat, el medi ambient, l'eficiència energètica i la competitivitat.

El director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha explicat que "per nosaltres, la parada té una especial rellevància, ja que ens permet avançar en la transformació de les nostres instal·lacions, especialment en l'àmbit de la descarbonització". Sancho ha detallat que es destinen 50 milions d'euros a actuacions de manteniment i 100 MEUR a noves inversions.

En aquest sentit, ha destacat "la clara aposta de Repsol per Tarragona i per mantenir el complex industrial com un referent industrial, tecnològic, sostenible i competitiu" que permeti continuar generant valor social i econòmic. Així mateix, ha incidit en el tema de la seguretat, remarcant que "és prioritària per a nosaltres", motiu pel qual un equip de 140 persones vetllarà en tot moment en aquest àmbit.

La feina prèvia a la parada ha estat ingent, amb un equip de 50 persones que ha treballat durant els darrers 18 mesos per tal de tenir-ho tot a punt perquè aquest dilluns comencin les operacions a les instal·lacions de Repsol Química a Tarragona.
 

Treballaran de manera directa una mitjana diària de 1.300 persones

Durant la parada, Repsol disposarà dels serveis de més de 80 empreses auxiliars, el 90% de les quals són locals o tenen delegació a Tarragona. En total, la parada farà servir de manera directa una mitjana diària de 1.300 persones, amb puntes de treball durant les quals accediran al Complex Industrial fins a 2.300 persones.

Aquests pics de 2.300 persones dedicades a la parada són addicionals a les 1.700 (entre personal propi i d'empreses col·laboradores) que diàriament accedeixen a treballar al Complex de manera habitual. En total, doncs, els dies de màxima afluència durant la parada, accediran a les instal·lacions més de 4.000 persones.
 

Les actuacions que es faran durant els 52 dies de parada

Durant els 52 dies de parada, segons ha explicat la cap de la parada, María Rodríguez, es revisaran un total de 675 equips, en què es realitzaran inspeccions reglamentàries i treballs de manteniment. També es revisaran 270 línies i 585 vàlvules de seguretat. Pel que fa a les inversions, es posaran en marxa projectes per valor de 100 milions d'euros que milloraran l'eficiència energètica de les instal·lacions i possibilitaran evitar l'emissió de 104.000 tones de CO₂ anuals

Les inversions es faran en els àmbits de la seguretat, el medi ambient i l'eficiència energètica, la descarbonització, la circularitat i la digitalització. En aquest sentit, es faran aplicant les millors tecnologies disponibles.

Aquests nous passos cap a la transformació del Complex Industrial de Tarragona en un hub multienergètic estan dissenyats per donar resposta a les fites establertes amb vista a la descarbonització del complex industrial cap a les emissions neutres de CO₂, l'any 2050.
 

Les inversions més destacades

Repsol farà durant la parada inversions per un valor superior als 100 milions d'euros. L'electrificació del compressor de propilè de la planta d'OPSM, amb una inversió de 22 milions d'euros, i la instal·lació d'un tercer reactor d'oxidació a la mateixa planta són dues de les actuacions més rellevants que es duran a terme.

La instal·lació del tercer reactor d'oxidació també representa el muntatge d'un nou compressor de gas i diverses modificacions en equips existents, amb una inversió total de 44 MEUR. Aquesta actuació, segons ha explicat el director de Fiabilitat i Manteniment, Josep Maria Montserrat, permetrà augmentar la producció d'òxid de propilè.

Cal destacar també entre les inversions més significatives, la instal·lació de nous oxidadors tèrmics per al tractament d'emissions gasoses (amb una inversió de 20 milions d'euros), que permetran reduir de manera significativa les emissions a l'atmosfera.

Finalment, també se substituirà el cremador de la torxa de Repsol Química. La inversió serà de 4 milions d'euros i permetrà limitar les molèsties als municipis pròxims, amb una flama més petita, menys soroll, menys vapor i menys emissions.