Aigua de l'Ebre per abastir els pantans del Priorat, la proposta del Govern per garantir el reg de suport

Es proposa connectar el pantà de Margalef al canal Garrigues-sud i el dels Guiamets i Siurana amb l'aigua de Garcia

El pantà de Siurana, molt afectat per la sequera.
El pantà de Siurana, molt afectat per la sequera. | Laia Solanellas
14 de gener del 2024
Actualitzat el 25 de març a les 10:51h

El departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat dos projectes per garantir un reg de suport al Priorat. Les dues propostes independents captaran aigua del riuEbre per abastir els pantans de la comarca i assegurar l'activitat agrària.

D'una banda, es proposa portarl'aigua des de Garcia fins al pantà dels Guiamets i després, al de Siurana. Segons el conseller David Mascort, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre n'està al corrent i en paral·lel, les obres de l'EDAR de Reus obriran la porta a "deixar de fer servir la concessió" de Riudecanyes.

D'altra banda, es planteja connectar el pantà de Margalef al canal Garrigues-sud. La previsió és enllestir-ho tot pel 2027 i utilitzar 5 hm3 d'aiguaanuals.

L'anunci arriba després que el divendres, 12 de gener, la secretària d'AccióClimàtica, Anna Barnadas, confirmés que el Governdescarta la interconnexió de les conques de l'Ebre i del Ter-Llobregat per abastir d'aigua l'àrea metropolitana.

Falset ha estat el punt de trobada aquest diumenge entre els representants del departament d'AccióClimàtica, Alimentació i Agenda Rural i els principals actors del Priorat. Així, alcaldes, comunitats de regants i representants de les denominacions d'origen de vi han escoltat de primera mà els dos projectes amb què es planteja garantir un reg de suport per a la comarca. Segons el conseller David Mascort, es tracta d'una "solucióestructural" per assegurar el futur del sector primari de la zona, especialment pel cultiu de vinya i olivera. Enguany, cap dels tres pantansprioratins ha tingut suficientsrecursos per a la campanya de reg.

El punt en comú entre els dos projectes és l'origen de l'aigua; en ambdós casos provindria del riu Ebre. D'una banda, es proposa la connexió del pantà de Margalef amb la xarxa de regadiu del canal Garrigues-Sud. Aquesta infraestructura, que es calcula que s'enllestirà pel 2026, beneficiarà els municipis de Palma d'Ebre Margalef, la Bisbal de Falset, la Figuera, la Vilella Baixa i Cabacés, el que es tradueix en unes 1.400hectàreesagràries de la conca del riu Montsant. La previsió del departament és licitar la redacció del projecte executiu aquest any i licitar les obres l'any vinent.

El segonprojecte, més "costós" segons el conseller, consisteix a bombar aigua des de Garcia (Ribera d'Ebre) fins al pantà dels Guiamets en primer terme i posteriorment, al pantà de Siurana. Aquesta proposta afectarà una superfície de reg de 1.588 hectàrees, repartides entre els municipis Cornudella de Montsant, el Lloar, Falset, Gratallops, la Morera del Montsant, la Vilella Alta, Poboleda, Porrera, Pradell de la Teixeta i Torroja del Priorat. En aquest cas, Mascort ha puntualitzat que el projectedepèn que entri a la pròxima planificació de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), amb la qual assegura que ja han parlat i "sembla que ho veuen amb bons ulls". La previsió de la conselleria és que el projecte s'enllesteixi en tres anys, el 2027.

60 milions d'euros de pressupost i tres anys d'obres

En conjunt, el departament calcula que es requerirà un pressupost de 60 milions d'euros i un volum anual d'aigua de cinchectòmetres. Segons el president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, es tracta d'una captació de volums "molt baixos" per garantir el futur agrícola de la comarca. "No estem parlant d'ampliarregadius ni de donar més extensió al que hi ha ara, simplement seria garantir la supervivència del nostre model agrari", ha defensat. En aquesta línia, ha descartat que els projectes despertin el rebuig per part de les entitats ecologistes, "sobretot si se solucionen els problemes de les conques internes" amb l'aposta de la regeneraciód'aigua de l'EDAR de Reus.

Aquesta ha estat una de les altres qüestions a les quals s'ha referit el conseller Mascort, qui ha posat èmfasi en el reaprofitament de l'aiguaresidual per a regadius per obrir la porta a acabar amb el transvasament entre el pantà de Siurana i el de Riudecanyes. "És evident que la comunitat de Regants de Riudecanyes té una concessió i que hem de veure si podem deixar de fer-la servir, per tant, deixar de portar aigua de Siurana cap a Riudecanyes, que seria l'òptim", ha asseverat.

Descartat el transvassament de l'Ebre a les conques internes

Barnadas va tallar els rumors i les informacions que apuntaven aquesta com a possible solució a la sequera a les conquesinternes, però la secretària va insistir que "han de ser resilients amb l'aigua que hi ha i la que estem generant".

D'altra banda, també el divendres 12 de gener Unióde Pagesos va dur a terme una concentració a Reus per denabar al Govern que declari la urgència de les obres de l'EDAR de Reus perquè puguin executar-se aquest 2024 i obtinguin l'aigua regenerada pel regadiu.

Les previsions d'Acció Climàtica consisteixen a enllestir els treballs el 2026, però els agricultors exposen que el sector del Camp de Tarragona no aguantarà fins llavors. 

 

Arxivat a