El GEPEC rebutja el transvasament de l'Ebre i denuncia la mala gestió hídrica de la Generalitat

Els ecologistes reclamen que l'aigua del riu Siurana es quedi al Priorat | Amb tot, valorarien positivament que el transvasament arribi a l'embassament de Guiamets

El GEPEC ha anunciat accions legals per retornar l'aigua del riu Siurana al Priorat
El GEPEC ha anunciat accions legals per retornar l'aigua del riu Siurana al Priorat | Sandra Pérez
16 de gener del 2024
Actualitzat el 25 de març a les 11:08h

El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (Gepec-EdC) ha negat aquest dimarts 16 de gener que el Priorat necessiti aigua de l'Ebre i ha denunciat la mala gestió del recurs que en fa la Generalitat, juntament amb la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPR).

Segons han exposat els membres de l'entitat, el Priorat exporta anualment 7 hectòmetres cúbics (hm³) d'aigua a altres comarques -6 al Baix Camp i 1 a la Ribera d'Ebre-, mentre que el projecte presentat pel Departament d'Acció Climàtica preveu portar-ne 4 hm³.

​Amb tot, sí que han considerat "justificat" que arribi aigua del riu a l'embassament dels Guiamets per fer reg de suport a la zona. A més, han denunciat el negoci de l'aigua que fan els Regants i reclamat una revisió de les concessions.

Mala gestió hídrica

Arran de la voluntat de la Generalitat de transvasar aigua del riu Ebre cap al Priorat per tal de fer front al dèficit hídric de la comarca, el GEPEC critica que simultàniament s'utilitzi l'aigua per justificar projectes insostenibles i solucionar la manca de recursos hídrics al territori.

Han enumerat el Hard Rock, Lotte Energy, els nous polígons del Baix Penedès o el sistema Ter-Llobregat com a exemples d'aquesta mala gestió de l'aigua. Per això, els ecologistes afirmen que "l'Ebre no solucionarà la mala gestió" i que "aquesta frivolitat al voltant de l'aigua no val", expressa el president de l'entitat, Xavier Jiménez.

De fet, veurien justificable i viable que l'aigua arribés fins al pantà dels Guiamets, sempre que els cabals de l'Ebre i l'impacte ambiental ho permetin; però es neguen al transvasament fins al pantà de MargalefSiurana perquè suposaria traslladar aigua de l'Ebre fins al Priorat perquè aquesta després fos exportada de nou a Palma d'Ebre.

Accions legals des de GEPEC

Dels 7 hm³ d'aigua que el Priorat exporta anualment, sis són transvasats des de Siurana cap a l'embassament de Riudecanyes (Baix Camp) i, des de GEPEC defensen que els recursos hídrics de la comarca serien suficients per autoabastir les seves necessitats -4 hm³ pel reg de suport- si no s'exportessin.

Proposen, així mateix, que el transvasament des del Garrigues-Sud es faci fins a Palma d'Ebre per alliberar també el pantà de Margalef. Principalment, a més, denuncien el negoci de l'aigua que fa la Comunitat de Regants de Riudecanyes, propietari legal d'un 90% de Siurana, i l'Ajuntament de Reus, que n'utilitzaria més d'un 30% d'aquesta aigua.

Jiménez critica, per tant, una "gestió especulativa de l'aigua", en què també entren, per l'actual sequera, altres ajuntaments com La Selva del Camp i Riudoms. Des del GEPEC han iniciat tràmits legals per aconseguir la revocació que va suposar que els municipis de la conca del Siurana renunciessin a l'aigua a partir dels 20 litres per segon, en lloc de 200.

Les obres a l'EDAR de Reus

Alhora, l'entitat ecologista afirma que fa deu anys que van demanar la utilització de l'aigua regenerada de la depuradora de Reus i lamenten que tothom els menystingués. Es tracta de les obres d'urgència que ara demanen els Regants de Riudecanyes i Unió de Pagesos del Baix Camp.

També, demanen que els ajuntaments aprofitin la concessió del Consorci d'Aigües de Tarragona i celebren que tiri endavant el projecte per reutilitzar l'aigua de l'EDAR. Sobretot, perquè fins ara s'havia "amagat" que es tiressin 6 hm³ anuals al barranc de Barenys i que, d'aquí, s'aboquessin al mar.

D'altra banda, el president del GEPEC i Andreu Escolà, activista defensor del riu Siurana, apunten que la concessió dels Regants de Riudecanyes sobre l'aigua de Siurana serà vigent fins al 2062. Motiu pel qual, encara més, reclamen a la Generalitat que es replantegi el projecte del transvasament.

Causa penal dels Regants

En paral·lel, Jiménez i Escolà han aprofitat la roda de premsa per exposar l'arxivament de la causa penal per la suposada sostracció d'una placa franquista de la Comunitat de Regants de Riudecanyes. La Comunitat hauria presentat fins a dos recursos en contra de l'arxivament.

L'Audiència Provincial de Tarragona, però, hauria arxivat novament la causa i eximit de responsabilitat als membres del GEPEC-EdC, els quals argumenten que només disposen d'una còpia de la placa original, realitzada a partir de fotografies.

Arxivat a