El veïnat de les Clarisses celebra el projecte que transformarà la zona de Reus en «molt més residencial»

S'iniciarà aquest 2024 i contempla la creació d'una nova zona verda de 2 hectàrees i la construcció de 40 pisos

16 de gener del 2024
Actualitzat el 25 de març a les 16:26h
El projecte de reurbanització durà a la zona de les Clarisses nous habitatges i una gran zona verda
El projecte de reurbanització durà a la zona de les Clarisses nous habitatges i una gran zona verda | GoogleMaps

Les diferents transformacions urbanístiques que s'iniciaran a Reus aquest 2024 també renovaran la zona de les Clarisses, a tocar del Santuari de Misericòrdia. Concretament, el projecte portarà a terme la construcció d'una quarantena d'habitatges i es crearà una nova zona verda de 2 hectàrees.

Segons avançava el Diari de Tarragona, el bloc de pisos s'ubicarà just davant de l'Escola Alberich i Casas, al carrer de Cèlia Artiga Esplugas i s'estendrà fins a l'alçada del Parc del Trenet. La promoció, a càrrec d'Unifamiliar Sant Jordi, constarà de pisos grans amb amplis espais comunitaris.

El president de l'Associació de Veïns El Santuari, Ramón Palmerín, assenyala que, d'aquesta manera, "serà un barri molt més residencial, seran habitatges de nova creació, però revaloritzaran l'espai conjuntament amb un gran pulmó verd, carrers amplis i ben il·luminats".

Dinamitzar i revitalitzar el barri

Palmerín valora molt positivament els futurs canvis urbanístics perquè "vindrà més gent al barri i ajudarà a dinamitzar la zona, encara que l'estructura dels pisos serà tancada, no fomentarà la 'vida de barri'".

El principal valor afegit serà l'actuació en el marc del Pla d'Acció de la V Verda de Reus, un nou espai natural que se sumarà al projecte de recuperació de zones verdes dels afores de la ciutat. Al contrari que la riera de l'Abeurada, en aquest cas, la intervenció serà privada i, un cop finalitzada, passarà a titularitat de l'Ajuntament.

Allà, a més, l'entitat veïnal hi podrà organitzar activitats obertes a la ciutadania i a l'aire lliure. Els veïns del Santuari celebren, també, que es donarà continuïtat al projecte que va quedar aturat -amb motiu de la Covid-19- a l'entorn del barri Immaculada, al carrer del Migdia i el barranc del Roquís.

Un cop finalitzada la reurbanització, la zona de les Clarisses s'obrirà de nou al trànsit Foto: GoogleMaps

Peticions: Via Pública i circulació

Al mateix temps, una de les principals preocupacions i "lluites" del barri ha estat l'obertura i tancament al trànsit. Ramón Palmerín relata com van aconseguir que, finalment, l'Ajuntament tornés a col·locar els blocs de formigó tipus New Jersey

Ara són conscients que tornarà a obrir, però esperen que les senyalitzacions siguin correctes i estiguin en condicions, d'acord amb la reurbanització de Les Clarisses. El president de l'associació de veïns assenyala que "ja han fet una nova parada d'autobusos i s'entén que en un futur a curt termini hi haurà molt més trànsit".

Per aquest motiu, demanaran un nou semàfor al davant de la llar d'infants; en paral·lel a altres peticions per la zona com una rampa d'accés al parc del Trenet, una vorera més accessible entre els carrers Ramon Llull i Cèlia Artiga pel pas amb cadira de rodes, i dos nous semàfors adaptats per visibilitat reduïda davant del Bar Europa i del Santuari.

El projecte de transformació urbanística contemplaria, alhora, l'obertura d'una via que unís directament amb la carretera de Cambrils, traslladant així part del trànsit de l'avinguda dels Països Catalans.

Canvis en el transport públic

Els últims canvis en les línies del bus urbà de Reus, que van entrar en vigor l'1 de gener del 2024, han afectat especialment el veïnat del Santuari. El president de l'entitat assegura que "consideren que el canvi és positiu perquè, com més recorregut comprengui la línia, millor".

La L20, en concret, ara baixa pel carrer de Cèlia Artiga i els proporciona una opció més eficient i directa cap al centre. També, s'han incorporat dues noves parades. Els veïns, però, ja han exposat la seva necessitat de posar marquesines i d'informar sobre algunes parades anul·lades (Vilafortuny 1, Pare Manyanet 1 i Misericòrdia 1).

Així ho van fer en una reunió amb la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, i el gerent de Reus Transport, Josep Maria Adserà, en una reunió el passat divendres 12 de gener. De fet, han demanat una nova parada a Misericòrdia per suplir l'eliminada a Països Catalans.

L'associació de veïns El Santuari es va reunir amb Reus Transport per especificar les seves peticions Foto: Cedida


Des de l'Ajuntament, s'han compromès amb el veïnat a "executar les seves peticions un cop passat el període de prova establert d'aproximadament un mes" en el recorregut del bus de la L20.