Acusen la Generalitat «d'improvisar» sobre el futur de la residència de gent gran de Reus

Els grups municipal i parlamentari de la CUP i els treballadors del centre reclamen un projecte executiu ferm i un calendari d'obres

La CUP Reus presentarà una moció al ple de l'Ajuntament perquè aquest presenti reclamacions a la Generalitat
La CUP Reus presentarà una moció al ple de l'Ajuntament perquè aquest presenti reclamacions a la Generalitat | Sandra Pérez
17 de gener del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:02h

El departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya havia arribat a un acord per mantenir la residència de gent gran de Reus, però tancar-la temporalment per la seva remodelació. Davant aquesta resolució, treballadors, familiars i usuaris del centre demanaven un trasllat en bloc.

A més, en un inici, s'havia previst que aquest trasllat temporal a altres centres començaria durant la segona quinzena d'aquest mes de gener. Però, amb data del 17 de gener, ni el personal ni les famílies tenen cap data marcada i acusen el departament d'estar "improvisant" sobre el futur de la residència.

En paral·lel, els grups municipal i parlamentari de la CUP reclamen "un projecte ferm d'obres i un calendari d'execució" i, des de la CUP Reus demanen a l'Ajuntament que insti "la Generalitat a redactar i signar un acord pel qual s'executaran en els terminis marcats i prioritzant el no desplaçament".

Oposats al trasllat

Usuaris, familiars i treballadors s'oposen a abandonar l'equipament i mantenen la petició que la reforma es faci "comptabilitzant la convivència" al centre. Si en un principi es va dir que les obres durarien 4 anys, demanen un compromís per escrit que justifiqui les reformes que s'hi faran i les dates d'actuació.

"Entenem que s'han de fer obres de millora, però s'ha de prioritzar la compatibilitat amb el funcionament de la residència; és prou gran per evitar el trasllat", apunta la portaveu Mònica Pàmies en referència a la sisena i setena plantes que estan buides

De fet, Carmen Mesas, membre del comitè territorial de Drets Socials d'IAC-CATAC a Tarragona, assegura que treballadors i familiars "es tancaran a la residència" si, arribat el moment, s'inicia el trasllat de personal i/o de residents. Per ara, han obert una recollida de signatures i ja han superat les 8.000 firmes.

Peticions al departament

Per tot plegat, i davant la incertesa, exigeixen que la Generalitat respongui les qüestions requerides sobre la residència de gent gran de Reus. Laia Estrada, portaveu de la CUP al Parlament, denuncia "incongruències" i la manca de garanties en paper.

Així, Estrada reclama a Drets Socials un càlcul total "dels costos de les obres i la planificació i calendarització d'aquestes". També, la CUP desconfia del departament en haver deixat lliures una seixantena de places públiques a la residència de la Mare de Déu de la Mercè a Tarragona.

"És sospitós que es mantinguessin i ara la gent pugui comptar amb aquestes per ser-hi traslladats", denuncien. Consideren que ho tenien "tot planificat" per acabar tancant un dels pocs centres 100% públics de Catalunya i critiquen que el Govern no trenqui amb les tendències privatitzadores.

Des del grup parlamentari, per això, han demanat un informe sobre el nombre de residències que tancaran el 2024, independentment de la seva titularitat, per saber quina gestió se'n fa al respecte. La residència de les Borges del Camp, per exemple, ja ha iniciat el trasllat dels usuaris i tancarà imminentment.

L'opció de Roger de Llúria

La residència de Roger de Llúria, ubicada a Reus, va ser una de les opcions que es van valorar fa uns mesos pel potencial trasllat temporal dels usuaris i treballadors de l'antiga ICASS. No obstant això, en tractar-se d'un centre de titularitat pública, però de gestió privada, es va descartar.

Amb tot, però, la diputada Laia Estrada ha indicat en la roda de premsa celebrada aquest 17 de gener, que la 'situació' del centre hauria canviat i es podria contemplar el trasllat. "Es tracta de places públiques amb una concessió per la gestió privada que acaba de caducar; per tant, seria l'alternativa més lògica pels reusencs i reusenques", ha exposat.

Una de les treballadores de la residència de gent gran i delegada de prevenció del comitè territorial d'UGT, afirma que "la concessió va caducar el 31 de desembre del 2023" i que, previsiblement, es "tornarà a prorrogar la gestió externalitzada, com ja s'havia fet durant 4 anys".

La Generalitat hauria invertit més de 8 MEUR en el seu moment en el centre i ambdues representants dels comitès coincideixen que privatitzar petits equipaments inicialment projectats com públics els 'facilita' les responsabilitats.

Arxivat a