La vegueria del Penedès s'organitza per impulsar i reclamar accions concretes

Els alcaldes del Vendrell, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Igualada s'alien per cohesionar la zona del Penedès a través d'infraestructures i accions d'identitat

Els quatre alcaldes han mantingut una trobada on s'han establert diversos acords.
Els quatre alcaldes han mantingut una trobada on s'han establert diversos acords. | TarragonaDigital
18 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:18h
Els alcaldes de Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Igualada i el Vendrell, Francisco Romero, Juan Luís Ruiz, Marc Castells i Kenneth Martínez, respectivament, han mantingut una trobada de treball aquest dijous, 18 de gener, a la Vil·laCasals. L'objectiu de la reunió ha estat establir les bases de col·laboració per potenciar la cohesió, identitat i millora dels serveispúblics a la Vegueria del Penedès.



La Vegueria del Penedès va ser creada pel Parlament de Catalunya el 2017, després de les demandespersistents per consolidar administrativament "un territorihistòric amb identitat pròpia com és el Penedès", segons han assegurat en un comunicat després de la trobada.

Des de llavors, entitats, societatcivil i institucions penedesenques han instat al desplegament de les delegacions de la Generalitat per adequar els serveispúblics a la realitat del Penedès. El desplegament administratiu es va concretar el març de 2022, amb l'acord entre el govern de la Generalitat i els ajuntaments de les quatrecapitalscomarcals, i s'ha fet realitat amb diverses accions.

Aconseguit aquest primer objectiu, els alcaldes han coincidit en la necessitat de treballar des dels ajuntaments i municipis per cohesionar socialment el Penedès, promoure la consciència d'identitat i coordinar-se davant les instàncies superiors.

La unió fa la força

A la reunió, els alcaldes han compartit impressions sobre els reptesfuturs del territori, destacant la importància de millores en mobilitat per carretera i tren, l'adequació dels serveis públics de la Generalitat segons el creixementdemogràfic i la necessitat d'inversions en seguretat, habitatge i gestió de l'aigua. També han acordat impulsar projectes conjunts de desenvolupament econòmic i infraestructures estratègiques.



En el marc d'aquesta trobada, els quatrealcaldes han acordat reforçar les relacions institucionals entre aquests municipis, així com coordinar les reclamacions com a territori davant de la Generalitat o altres institucions.

També s'ha posat sobre la taula la intenció d'impulsar intercanvis i activitats compartides, especialment en àmbits com el cultural, educatiu, esportiu i entre agents econòmics i sindicals. Tots aquests objectius s'hauran de plasmar en les reunionsperiòdiques acordades entre els quatrealcaldes, amb la incorporació de tots els municipis i consells comarcals de la Vegueria del Penedès.