La cavalleria i els carruatges tornaran a recórrer Falset en la tradicional Encamisada

El municipi celebra els dies 20 i 21 de gener una de les seves festes més representatives amb motiu de Sant Antoni

L'Encamisada torna als carrers de Falset el cap de setmana del 20 i 21 de gener
L'Encamisada torna als carrers de Falset el cap de setmana del 20 i 21 de gener | Ajuntament de Falset
19 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:19h
Falset celebra el cap de setmana dels dies 20 i 21 de gener la festivitat de Sant Antoni amb la tradicional Festa de l'Encamisada. Es tracta d'un dels esdeveniments festius més representatius del municipi i està declarada d'interès nacional

Així, els falsetans i falsetanes es tornaran a vestir amb les robes tradicionals i, el dissabte al vespre i el diumenge al migdia, tornaran a recórrer els carrers del poble amb cavalleria o carruatges.

A més, l'Encamisada també rememora una llegenda que es remunta a la Guerra del Francès. Segons la tradició, els falsetans van aprofitar una nit de boira per vestir-se de blanc, passar inadvertits i alliberar-se del setge al qual estaven sotmesos.

Programa de l'edició 2024

Tot plegat començarà aquest divendres 19 de gener amb un taller de flors de paper, a la Biblioteca Salvador Estrem, a les 18 hores. La Festa de l'Encamisada tindrà lloc en diferents carrers de la vila al llarg de dissabte dia 20 i iniciarà a les 13 hores amb un repic de campanes i explosió de coets.

La reunió encapçalada pels Dimonis i la Banda de música Vila de Falset serà a les 19 hores, davant del celler, i, a continuació, es farà el pregó i la benvinguda pel Mn. Joan Planellas i Barnosell a la plaça de l'església.

L'endemà, el diumenge 21 de gener, es farà la benedicció dels animals i un esmorzar popular a càrrec de l'Ajuntament, a partir de les 8.30 hores. L'Encamisada es concentrarà després, a les 11 hores, per desfilar pels carrers de la ciutat. 

L'església acollirà la Missa Major i tot seguit es ballarà la Jota de Falset, l'esperada benedicció dels Panets de Sant Antoni i la desfilada tradicional continuarà per acabar de tancar la festa.

Uns Tres Tombs diferent

Els falsetans i falsetanes han adaptat una festa que data del 1868 i que té els seus orígens en la victòria sobre les tropes de Napoleó durant la Guerra del Francès.

Amb el temps, s'ha assimilat als Tres Tombs moderns, tot i que es diferencien d'altres municipis perquè cada família o colla participa en la desfilada portant i decorant el seu propi carro i confeccionant-se la vestimenta.