Article

Obres a la Catedral: actuació d'urgència i un projecte per renovar la teulada

El Capítol de la Catedral ha explicat la intervenció que s'ha fet per reparar un desplaçament de teules i ha explicat la proposta per renovar la coberta de la nau central

Imatge de l'interior de la Catedral de Tarragona.
Imatge de l'interior de la Catedral de Tarragona. | Antonio Ramos
19 de gener del 2024
Actualitzat a les 14:33h
Aquest dijous 19 de gener han finalitzat les obres d'urgència a la teulada de la Catedral de Tarragona per resoldre els problemes de filtracions d'aigua que afectaven la part sud-est de la coberta de la nau central. Segons ha explicat l'arquitecte Antoni Maltas, les teules s'havien desplaçat diversos centímetres, provocant problemes amb l'evacuació de l'aigua.

De fet, la patologia es va detectar fa temps i durant els aiguats de Santa Tecla del 2022 es va accentuar el problema, provocant la filtració d'aigua a l'interior del temple. En aquest sentit, el passat mes d'abril es va fer una inspecció visual de la zona i es va decidir tirar endavant l'actuació, que ha suposat una inversió d'uns 30.000 euros.

Els treballs han consistit en arreglar les teules que s'havien desplaçat i netejar el canal de desguàs, que havia quedat taponat pel desplaçament de les peces. Maltas ha comentat que possiblement aquesta patologia s'hauria produït per algun problema amb el material utilitzat en aquesta zona.

Tot i ser una actuació d'urgència, l'arquitecte responsable de l'obra ha assenyalat que en cap moment hi ha hagut risc per a les persones ni per a l'estructura de l'edifici. Aquestes obres, que s'han allargat durant dues setmanes, tindran continuïtat amb un projecte més gran, que preveu l'arranjament de la teulada de la nau central.
 

La renovació de la teulada és un projecte d'1,5 milions d'euros

El següent pas, després d'aquesta actuació d'urgència, és una actuació integral a la coberta de la nau central. En aquest sentit, el Capítol de la Catedral ja té enllestit el projecte, pressupostat en 1,42 milions d'euros, i que s'ha presentat per rebre una subvenció del 2% Cultural del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible.

La petició que s'ha fet és del 65% total del pressupost, mentre que el 35% aniria a càrrec del Capítol del Catedral. La resolució de la convocatòria es preveu per abans de l'estiu. Si la sol·licitud tira endavant, la previsió és licitar les obres durant el 2024, adjudicar-les i començar-les el 2025 i enllestir els treballs l'any 2026.

En aquest sentit, la previsió és que les obres s'allarguin durant un any, tot i que s'ha assenyalat que no interferiran en l'activitat habitual de la Catedral. Cal recordar que l'any 2007 ja es va fer una intervenció integral a la coberta del temple, però el resultat no va l'esperat i caldrà tornar a renovar la teulada.