El govern de Reus es compromet a treballar la reforma del carrer Mare Molas

El grup municipal de Junts ha presentat una moció al ple per donar resposta a la demanda dels veïns i comerciants de la zona

El grup de Junts x Reus ha presentat una moció per tirar endavant diverses millores urbanístiques al carrer Mare Molas
El grup de Junts x Reus ha presentat una moció per tirar endavant diverses millores urbanístiques al carrer Mare Molas | GoogleMaps
19 de gener del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:04h

El Govern de Reus s'ha compromès aquest divendres 19 de gener a "treballar els instruments i projectes per tal que en aquest mandat quedi definit l’abast de la reforma integral del carrer Mare Molas i que aquesta es pugui començar quan abans per donar una resposta a les necessitats del veïnat i comerços".

Així ho ha exposat la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, en l'esmena que han fet a la moció presentada pel grup municipal de Junts, en el ple de l'Ajuntament. Joan Carles Gavaldà, com a portaveu de Junts, ha acceptat que es 'rebaixi' el compromís d'obra a projecte.

A més de les abstencions de la CUP i VOX, els grups de PSC, ERC i ARA Reus han rebutjat la transformació "en detall" proposada per Gavaldà i el seu equip. En la sessió plenària també s'ha donat a conèixer que, casualment, unes incidències al paviment del carrer Mare Molas haurien tallat el trànsit durant unes hores el mateix matí.

La posició del Govern

Tant el Partit Socialista com Esquerra Republicana, ara al capdavant de l'Ajuntament, ja havien suggerit en diferents ocasions projectes de transformació similars per aquest carrer. Malgrat tot, han desestimat el gruix de la moció argumentant que "eren propostes massa concretes".

La regidora Berasategui ha afirmat que "tots els membres del consistori estan d'acord en treballar en aquesta zona de la ciutat", però ha citat que són diversos els instruments de treball i projectes que afectaran, no només el carrer, sinó tot el barri i altres àrees de Reus.

El pla director de via pública, l'ordenança per la futura Zona de Baixes Emissions, el Pla Estratègic de Zones Verdes, el pla de mobilitat sostenible o actuacions de Comerç i Promoció per impulsar els establiments comercials en són alguns exemples per avançar en una transformació integral.

Propostes anteriors del PSC i ERC

Com bé han apuntat des de Junts, els socialistes de Reus van presentar una moció en l'anterior mandat, el març de 2021, en què proposava impulsar la transformació del barri Mare Molas a través de reformes a l'espai públic, dinamització dels carrers, rehabilitació d'edificis, millora de la mobilitat, neteja i il·luminació, així com la creació de zones verdes.

També ERC va incloure el carrer Mare Molas com a projecte específic en la seva candidatura electoral pel passat 28-M. El partit volia crear un eix comercial a la via, prioritzant l'espai per a vianants, sense perdre capacitat d'aparcament, i apostant per més il·luminació i seguretat.

Per aquest motiu, els regidors de Junts critiquen el Govern per no haver inclòs aquestes accions en el PAM. Asseguren, que "l'últim mandat -amb Junts a Govern- hi havia voluntat política i consens", però no va ser possible "a causa de la conjuntura postpandèmica".

Moció de Junts x Reus

La moció de Junts x Reus respon "a l'actual deteriorament i abandonament del carrer", que des del partit consideren com "una artèria important de la zona oest, que uneix i fa d'enllaç entre l'avinguda de Països Catalans i el Passeig Prim".

Especialment, la proposta plantejava aspectes com l'arriba del TramCamp, que incrementarà l'afluència de vianants i caldrà vertebrar l'activitat social del barri Mare Molas; incentivar participació ciutadana i l'ús de la bicicleta; i potenciar un nou eix comercial.

L'exposició ha contemplat, per tant, la reducció de la contaminació acústica i ambiental, una renovació de l'arbrat i de la il·luminació amb criteris de sostenibilitat, per eliminar zones fosques al carrer; així com voreres més amples i un nou paviment. Tot plegat, aspectes que contemplaven en part les anteriors propostes d'ERC i PSC.

Arxivat a