Les obres del carril bici entre Aigüesverds i Cambrils començaran el segon semestre del 2024

Els veïns de les urbanitzacions Aigüesverds i Blancafort celebren els dos primers trams fins a la T-11, que estaran enllestits el mes de febrer

El tercer tram del carril bici entre Reus i Cambrils es començarà a treballar el segon semestre d'enguany
El tercer tram del carril bici entre Reus i Cambrils es començarà a treballar el segon semestre d'enguany | Laia Solanellas
26 de gener del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:04h

Les obres del carril bici entre la T-11 a Reus i Cambrils es van iniciar el març del 2023 i aviat faran un pas més. El segon tram -fins a Blancafort- estarà enllestit el pròxim mes de febrer, mentre que l'últim tram es començarà en el segon semestre del 2024.

Així ho confirmen fonts consultades del Departament de Territori de la Generalitat, que gestiona els treballs a la carretera TV-3141 fins al final de l'execució, quan l'Ajuntament de Reus assumirà les competències del carril bici. El vial ja comprèn les urbanitzacions de Blancafort i Aigüesverds i la rotonda que connecta amb la T-11 i la carretera de Misericòrdia.

Tot i que, després de la caiguda d'un mur el passat 10 de gener a l'alçada del Club Tennis Reus Monterols, el veïnat de la urbanització Blancafort reivindicava seguretat; posteriorment, els van confirmar que havia estat una modificació deliberada del mur per solucionar qüestions del sistema elèctric i que, un cop finalitzat el vial, no hi haurà cap incident en cas d'aiguats.

Una petició històrica dels veïns

La inversió conjunta del projecte inicial era de 6 milions d'euros i s'emmarca en l'Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025. Una vegada completat, l'itinerari ciclable tindrà més de 6,5 kilòmetres de longitud entre Reus i Cambrils.

Es tracta, a més, d'una reclamació que ambdues urbanitzacions de Reus havien demanat des de fa anys. De fet, la presidenta de l'associació de veïns de la Urbanització Blancafort, Elena Mestres, assenyala que era encara més important "la vorera, per poder anar fins a la rotonda de Misericòrdia caminant".

A més, Mestres apunta que "han connectat l'enllumenat perquè la urbanització va demanar il·luminació" i que "han fet peticions i se'ls ha escoltat" en tot moment. Més enllà de la bona entesa amb l'empresa d'obres, "aquestes se'ls estan fent una mica llargues".

El mes de novembre del 2023 va quedar enllestit el tram Blancafort-Aigüesverds i el president d'aquesta altra urbanització, Marcos Massó, agraeix que "les obres no han molestat massa els vehicles ni la gent que viu als voltants".

Seguretat i connectivitat

"És una bona actuació i ha quedat una carretera molt més ampla", celebra el representant veïnal, qui exposa que, quan s'inauguri, la gent podrà anar amb bicicleta o a peu molt més tranquil·lament.

Es tracta d'un doble carril per a bicicletes, separat de la carretera per un mur de formigó amb reflectants, amb un espai reservat per vianants, en forma de vorera als voltants de Blancafort i un camí de terra fins a arribar a la T-11, ja que el barranc del Pedret ha dificultat l'expansió de la via.

Amb tot, es compleixen les garanties de seguretat tan reclamades pel veïnat adjacent a la TV-3141. "Sobretot per la gent de la urbanització Blancafort i el club esportiu serà molt positiu perquè abans era molt complicat passar per allà", evidencia Massó, tenint en compte que molts joves baixen caminant o amb bici.

Les obres del tram entre la urbanització Blancafort i la T-11 s'acabaran el pròxim mes de febrer Foto: Laia Solanellas

L'últim tram d'obres ja té data

El projecte per les obres i senyalització del tercer tram del carril bici de la TV-3141 va sortir a licitació amb un pressupost base de 4,14 MEUR per un recorregut de 4,4 km. Des del passat 17 de gener, s'estan avaluant les ofertes de les empreses licitadores i, pròximament, s'adjudicaran les obres fins a la rotonda de l'A-7.

Per aquest motiu, des de Territori asseguren que aquesta última fase ja està en marxa i es durà a terme en el segon semestre de l'any 2024. Aquest tram tindrà carril bici de doble sentit i un espai exclusiu per a pas de vianants d'1,5 metres d'amplada.

Segons l'esbós del projecte, hi podria haver un voral, vegetació, una berma i una barana de fusta separant els cotxes dels vianants i les bicicletes. Així, el president de l'entitat veïnal d'Aigüesverds assenyala que "és una carretera amb gran volum de trànsit i qualsevol ampliació o millora anirà perfecte".

Un servei de bus necessari

En paral·lel, però, el veïnat d'aquestes dues urbanitzacions reusenques recorda la petició que tantes vegades han fet: una línia de bus urbà que arribi fins a Blancafort i Aigüesverds. Elena Mestres apunta que l'Ajuntament de Reus "els va dir que el 2024 podrien disposar d'una prova pilot del Bus x tu".

Afegeix que és una necessitat imperant perquè "a Blancafort són 80-90 famílies, a Aigüesverds en són gairebé 400 i hi ha també el Centre Marinada, i molts treballadors, que no tenen cap altra mitjà de transport, van caminant per la carretera".

Massó, com a representant també de la Federació d'Associació de Veïns de Reus, ha reclamat en diverses ocasions "l'opció d'autobús a la carta". Més enllà de les freqüències i horaris, que existeixi aquest servei.

Així, el carril bici i la vorera paral·lela són tan sols un primer pas, però demanen que les urbanitzacions estiguin connectades amb la ciutat mitjançant un transport públic de qualitat.

Arxivat a