El delegat del Govern a l'Ebre assegura que no es bombarà aigua al pantà de Siurana mentre acabi a Riudecanyes

Albert Salvadó avisa que Reus haurà de buscar alternatives d'abastament a l'embassament prioratí

L'embassament de Riudecanyes està a nivells mínims.
L'embassament de Riudecanyes està a nivells mínims. | Ariadna Escoda / ACN
23 de gener del 2024
Actualitzat a les 16:21h
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, ha garantit que no es bombaràaigua del riu fins el pantà de Siurana si aquesta ha d'acabar, finalment, al de Riudecanyes. Després dels recels que ha suscitat la presentació del projecte per portar aigua de l'Ebre al Priorat, Salvadó ha intentat sortir al pas públicament dels dubtes.

Tot i reconèixer que serà difícil revertir l'actual concessió dels regants de Riudecanyes, el Govern creu que hauran d'utilitzarl'aigua que s'aportarà de la depuradora de Reus davant la cada cop més difícil disponibilitat del Siurana. També ha precisat que per al funcionament de la infraestructura de regadiu de suport del Priorat no serà "imprescindible" haver d'emplenar aquest pantà.

"Només arribarem a -l'embassament de- Siurana si tenim la garantia que aquesta aigua no va a Riudecanyes", ha declarat Salvadó, tot assegurant que "en cap cas" la política del Govern passa per fomentar transvasaments entre la conca de l'Ebre i les conques internes de Catalunya.

Aquest és, de fet, el cas de la concessió dels regants de Riudecanyes que capten l'aigua del pantà de Siurana. "Intentarem aprofitar aquesta conjuntura per revertir un transvasament d'una altra conca. Entenem que si l'aigua que necessita Riudecanyes la podem subministrar des de la seva conca no és necessari que passi de l'Ebre", ha insistit.

La idea, segons ha insistit, és fer arribar fins a Riudecanyes cinc hectòmetres cúbics d'aigua anual regenerada procedent de la depuradora de Reus davant la constatació en el moment actual, i la previsiófutura davant l'evoluciónegativa de la pluviometria i el canvi climàtic, que el pantà de Siurana difícilment pot disposar de l'aigua necessària per emplenar-lo. Amb el projecte actualment en tràmit, està prevista fer efectiva aquesta aportació a partir del 2025.

Reus haurà de buscar alternatives

Això, de retruc, afectaria també l'abastament urbà de la ciutat de Reus, que prové en part de l'aigua del Siurana. De fet, el consistori té un terç de les accions de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. "Per garantir l'aigua de boca d'una part molt important del país, entre elles també Reus, caldrà buscar altresmodels per garantir-la però tenint en compte que els episodis de sequerapersistiran i disponibilitats d'aigua que teníem garanties fins ara no les tindrem i caldrà buscar abastamentsalternatius", ha advertit Salvadó.

El projecte presentat el 21 de gener a Falset pel conseller d'AccióClimàtica, David Mascort, preveu que les comunitats de regants del Priorat i la Ribera d'Ebre sol·licitin una concessió a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) d'entre cinc i sis hectòmetres cúbics anuals per poder dotar el regadiu de suport d'unes 6.000 hectàrees. Una demanda que s'haurà de tramitar en el marc de la revisió del PlaHidrològic de la conca prevista a partir de 2027.

L'aigua, segons ha precisat el director territorial del Departament a les Terres de l'Ebre, Jesús Gómez, només es bombejaria durant "quatre o cinc mesos" durant l'hivern als pantans prioratins dels Guiamets, Margalef i Siurana, que actuarien com a basses de regulació del sistema, a un ritme aproximat de mig metre cúbic per segon.

"En cap cas hi ha ampliacions de regs o ampliacions de finques ermes per fer cultiusnous. Tot el que fem és per subministrar aigua a la gent que no en té prou. En un escenari de canviclimàtic d'on venim, quan fa deu anys teníem aigua suficient perquè funcionessin, els models ens diuen que serà difícil en un futur. És necessari que asseguremaigua per a la pagesia: els conreus sense aigua no seran rendibles ni productius", ha argumentat Gómez. "Si no tenim aigua, no tenim conreus, ni pagesia", ha sentenciat.