Reus avisa que no renunciarà a l'aigua de Riudecanyes i creu que s'ha de prioritzar el consum de boca

L'Ajuntament assegura que la diversificació de fonts de subministrament en garanteix la qualitat

Imatge d'arxiu del pantà de Riudecanyes
Imatge d'arxiu del pantà de Riudecanyes | ACN
23 de gener del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:05h

El delegat del Govern a l'Ebre, Albert Salvadó, ha assegurat aquest dimarts 23 de gener que no es farà el transvasament d'aigua al pantà de Siurana "si aquesta ha d'acabar al de Riudecanyes". Per tant, ha plantejat que diferents municipis, entre ells Reus, haurien de buscar una alternativa per l'abastiment urbà.

L'Ajuntament de Reus exposa que no renunciarà als seus drets -és propietari d'un 30% de la concessió dels Regants de Riudecanyes- i que caldria prioritzar el consum d'aigua de boca.

Actualment, la ciutat té un triple abastiment: un 10% de pous i minats, un 15% del sistema Siurana-Riudecanyes i sobre un 70% del transvasament de l'Ebre a través del Consorci d'Aigües de Tarragona.

El regidor de Medi ambient i Sostenibilitat i responsable d'Aigües de Reus, Daniel Rubio, afirma que "enguany Reus no ha agafat aigua de Riudecanyes, com en mandats anteriors amb problemes de sequera, pel bé del territori". Això no suposa, no obstant, renunciar als drets sobre aquesta possibilitat.

Crida a la responsabilitat

El regidor reusenc fa una crida de responsabilitat i tranquil·litat "a totes les administracions" i demana "respecte per un territori que va patir molts problemes d'aigua". Reivindica, alhora, que "Reus no és el problema, sinó part de la solució, i que treballa perquè la diversificació de fonts de subministrament en garanteix la qualitat".

Així mateix, Rubio assenyala que "de la mateixa manera que s'està posant en debat l'aigua de l'agricultura, sembla que s'està oblidant que el principi bàsic de l'aigua és l'ús de boca". Per això, ha de ser "l'ús prioritari".

Pel que fa al transvasament de l'Ebre al Priorat, el regidor apunta que cal esperar i "veure que es tira endavant el projecte de portar aigua cap als pantans perquè és un projecte de 60 MEUR i els terminis que es van donar no quadren".

El transvasament i l'aigua regenerada

Tot i les declaracions del delegat del Govern, l'Ajuntament de Reus no renunciaria a la seva concessió de Riudecanyes, però consideren que "el projecte té tot el sentit perquè és parla d'una xarxa interconnectada", i que "s'ha de fer amb molta cura pel medi ambient, que hi hagi el menor impacte des d'un punt de vista natural", adverteix Rubio.

Malgrat tot, explica que "a curt termini, no veuen una solució alternativa perquè les infraestructures per on ha de passar l'aigua regenerada han de ser diferents de les de l'aigua d'ús de boca, per qüestions de salut pública". I, per tant, si no plou, no hi haurà aigua per aquest estiu.

El regidor responsable d'Aigües de Reus reivindica que "cal tenir en compte la conselleria de Salut Pública en la redacció del projecte" de les obres de la canonada a l'EDAR de Reus. Com a municipi i, també personalment, recalca que "el 2017 es va començar a demanar l'estació regeneradora i la licitació ha sortit el desembre del 2023".

L'Ajuntament ofereix el seu màxim suport a l'actuació i parla de "lideratge quant a aprofitament hídric del territori" com un dels impulsors en el seu moment. Celebren que s'hagi engegat, però "la ciutat no l'ha demorat ni és la responsable de tirar-lo endavant".

Arxivat a