REPORTATGE

La transformació del barri del Carme de Reus arrencarà a finals del 2025

El canvi substancial permetrà un espai públic de major qualitat amb habitatges de lloguer assequible, el desdoblament del CAP i un nou aparcament

El carrer Closa de Freixa connecta amb l'actual aparcament on s'ubicaran els dos edificis d'habitatges i el CAP
El carrer Closa de Freixa connecta amb l'actual aparcament on s'ubicaran els dos edificis d'habitatges i el CAP | Sandra Pérez
26 de gener del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:05h

El projecte de transformació urbanística del barri del Carme de Reus ha fet un pas molt important aquesta mateixa setmana. La Comissió territorial d'urbanisme del Camp de Tarragona aprovava el 24 de gener la modificació del planejament municipal que permetrà iniciar la seva regeneració i construcció.

Després de superar tots els tràmits locals, "comença el termini de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), qui ha de fer l'encàrrec dels projectes, ara que ja hi ha un planejament que preveu una determinada volumetria i usos del sòl", explica Marina Berasategui, regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Reus.

Els terminis que marca el conveni són de 6 mesos per a la redacció dels projectes bàsics i, posteriorment, de 14 a 18 mesos pel projecte executiu. Per tant, les obres al barri del Carme començaran en el segon semestre del 2025.

Un esforç col·laboratiu

Tot plegat comptarà amb la validació dels tècnics municipals, Incasòl i el servei CatSalut i la supervisió del departament de Territori de la Generalitat de Catalunya. El projecte preveu una inversió superior als 9 MEUR.

D'una banda, l'Incasòl es compromet a licitar -en un màxim de tres mesos- la redacció del projecte d'urbanització i el de l'aparcament, així com el projecte arquitectònic de l'edifici on s'instal·larà el desdoblament delCAP Sant Pere

El director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Agustí Serra, destaca "el compromís del Govern per dur a terme la construcció d'habitatge de protecció pública", com una aposta, no només per ampliar el parc d'habitatge social, sinó "com una intervenció urbana molt concreta i necessària per al municipi de Reus".

Berasategui assenyala que "hi ha hagut una conjunció molt gran per tirar endavant un projecte que feia molt de temps que esperava el seu moment". A més, assegura que el calendari va segons el previst i esperen que "de cara al 2027 pugui estar bastant embastat".

L'actual aparcament en superfície es transformarà en una gran plaça amb nous habitatges, un CAP i un pàrquing soterrat Foto: Sandra Pérez

Detalls del projecte de regeneració

La modificació puntual del POUM que requeria el projecte del barri del Carme plantejava la necessitat de treballar conjuntament quatre àrees (PAU 12, 13, 14 i 15). La finalitat era definir un únic polígon de gestió urbanística i obtenir l'espai necessari per a les noves edificacions.

La Generalitat construirà els dos edificis que hauran d'acollir el nou Centre d'Atenció Primària i 37 habitatges d'HPO de lloguer assequible. L'Ajuntament de Reus té previst fer, en les pròximes anualitats, les aportacions econòmiques per assumir la part del cost de l'aparcament i de la urbanització de tota la zona.

Els objectius consten de l'obertura d'un vial entre el carrer Closa de Freixa i el carrer de Sant Jaume, l'obertura d'un nou espai anomenat plaça del Bisbe Grau, l'eixamplament del carrer de Sant Benet i, amb la seva prolongació, obrir també un vial que connecti amb el Tomb de Ravals.

A més, "aquesta peça d’equipament més habitatge fa que la regeneració sigui la més completa possible", afirma la regidora d'Urbanisme. En els pròxims mesos, es donarà a conèixer l'aspecte de l'espai públic i, sobretot, dels habitatges que s'hi construiran. 

L'actuació urbanística preveu l'eixamplament i prolongació del carrer de Sant Benet Foto: Sandra Pérez

Canvi substancial per al veïnat

Tot i que la superfície no s'augmentarà, la redistribució de l'edificabilitat i sobretot els usos faran que el barri guanyi un espai que no existia. Marina Berasategui evidencia que "no hi haurà un cotxe al carrer, serà un espai d'estada tipus plaça", on es podran organitzar actes festius amb millors condicions i qualitat.

També, el nou aparcament soterrat d'una planta serà de gestió municipal, amb la voluntat de mantenir i millorar la mobilitat del barri del Carme i un espai prioritari pel vianant a la via pública.

La disponibilitat d'habitatge públic, alhora, satisfarà la demanda de regeneració social que sempre ha fet el veïnat, més enllà de la transformació urbanística. Permetrà que "hi pugui anar gent jove, famílies amb canalla... i es barregin nous projectes de vida al barri", conclou la regidora reusenca.

Des del departament de Territori, Agustí Serra recalca que el projecte "és un exemple extraordinari de regeneració urbana i altres poblacions de Catalunya podran emmirallar-se en Reus per transformar els seus barris antics".

Arxivat a