L'Espluga de Francolí utilitza el foc per posicionar-se en el mapa firal català amb la Fira de Sant Vicenç

Amb el lema «El foc, el nostre origen», l'esdeveniment quatricentenari va néixer segles enrere com una fira del món agrícola i rural

Imatge de la Fira de Sant Vicenç
Imatge de la Fira de Sant Vicenç | Cedida
26 de gener del 2024
Per 458a vegada, l’Espluga de Francolí celebra, aquest cap de setmana, l’esperada Fira de Sant Vicenç amb el lema «El foc, el nostre origen». Es tracta d'un esdeveniment quatricentenari, que va néixer segles enrere com una fira del món agrícola i rural. En l’actualitat preserva un model de compra, venda i mostra de productes, gastronomia i artesania.

Des de l’any 2020 incorpora un relat cultural i turístic basat en el món del foc. En aquest sentit, s'ha convertit ena cita en el calendari local i de la comarca, que vol esdevenir de nou un referent i atractiu del municipi.

Posicionar-se en el mapa firal català

El relat del foc té per objectiu consolidar-se en una estratègia per a posicionar la Fira de Sant Vicenç en el mapa firal del país. La proposta parteix de la fascinació que sent la humanitat des del seu origen amb el foc.
 

Imatge de la Fira de Sant Vicenç Foto: Cedida



Segons els organitzadors, la descoberta del foc va ser un avenç, també al llarg de la història i en l’actualitat. «El foc és un element que transforma, que ha ajudat a evolucionar en molts àmbits de la vida quotidiana, el món agrícola, l’àmbit comercial i la vida social. Un foc que s’estén i que acull al nostre municipi un element o festa de la cultura popular dels Països Catalans», exposen.

El foc convidat de 2024

Cada any, la Fira de Sant Vicenç compta amb una mostra de foc convidada que dona el distintiu al cap de setmana. Aquest any el foc convidat són els Diables de Riudoms, amb la finalitat de teixir, de nou una aliança entre territoris i municipis on el foc i la cultura configuren trets distintius de la vida cultural, festiva i associativa.

L'edició d'enguany de la Fira de Sant Vicenç ve acompanyada d’un pla d’impuls de la Fira 2023-2025 encarregat per l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, i que vol reforçar i posicionar l’esdeveniment espluguí en el mapa de fires del territori i del país. Per fer-ho, es vol reforçar l’eix temàtic cultural i facilitar noves eines que articulin propostes de millora i consolidació de l’esdeveniment firal al municipi.