Habitatge cooperatiu a Reus: el repte de constituir un grup motor autònom

La Comunalitat Reus Sud, amb la col·laboració de La Dinamo, ha dinamitzat una sèrie de sessions per impulsar una cooperativa residencial

La darrera sessió de divulgació pretenia constituir el grup motor que treballarà per consolidar una cooperativa d'habitatge a Reus
La darrera sessió de divulgació pretenia constituir el grup motor que treballarà per consolidar una cooperativa d'habitatge a Reus | Sandra Pérez
27 de gener del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:06h

Plantejar un model d'habitatge cooperatiu a Reus és el repte que van enfrontar diverses entitats locals, amb el paraigua de la Comunalitat Reus Sud, i que va engegar el passat mes de novembre en col·laboració amb la Fundació La Dinamo i l'Ateneu Cooperatiu Coopcamp.

Ara, han sembrat la llavor perquè un primer grup de persones es conegui, explori opcions i comenci a arrelar la cooperativa. De fet, "és una oportunitat històrica perquè s’han quadrat tots aquests interessos en un moment molt concret de dificultat d’accés a l’habitatge", expressa Ricard Aragonès, tècnic de la Comunalitat.

La Comunalitat, com a enllaç local, i La Dinamo, com a sectorial, han treballat conjuntament amb una quarantena de persones i els han facilitat tota la informació i els recursos de què disposen, en els últims tres mesos, perquè la primera cooperativa d'habitatge de Reus pugui fer els primers passos per ser una realitat.

Compromís cooperatiu

"El primer pas seria que es consolidés el grup, que la gent tingués tracte, es conegués i, a partir d’aquí, veure els interessos, necessitats i capacitats per determinar objectius i veure com s’avança", explica Aragonès. El projecte és obert i poden anar-se sumant aportacions a mesura que es consolidi.

El primer requisit és indispensable: el compromís amb el model cooperatiu. Moltes altres qüestions es podran debatre, però primer cal creure-hi. Com evidencia el tècnic, "és una alternativa amb molts avantatges, com l'estalvi energètic o l'estabilitat, però la majoria té molts dubtes perquè no és un sistema al qual estem acostumats; cal un assentament".

Davant la visió individualista del mercat i el model hegemònic d'habitatge, les entitats que han promogut la iniciativa creuen que pot impulsar-se a Reus "amb molta força" i lamenten que "la ciutadania ho desconegui i no pugui apostar pel model".

La Comunalitat ha confirmat que hi ha un grup de persones interessades per poder exercir de grup motriu Foto: Sandra Pérez

Identitat i autonomia, claus d'un grup motor

Amb l'esperança que aquest grup motriu comenci a treballar pel seu compte, el primer repte de la darrera sessió era definir aquesta agrupació de persones i motivar-les per definir un projecte comú. És a dir, establir obligacions de participació, una visió compartida i límits per garantir-ne el funcionament.

Ricard Aragonès apunta que "un grup autònom ha de tenir capacitat per organitzar-se i poder tirar endavant" i, llavors, ambdues entitats passarien a un segon pla d'assessorament. "El protagonisme i la feina principal és del grup motor", afegeix.

Gran part de la viabilitat d'un projecte cooperatiu d'habitatge en cessió d'ús, asseguren des de La Dinamo, és començar amb una bona comunicació. "Organitzar-se, ser visibles comunicativament i moure's públicament facilitarà les coses perquè l'Ajuntament obri les portes", els va aconsellar el tècnic de La Dinamo.

Com trobar una ubicació?

Aquesta és la pregunta que s'han fet la majoria en les darreres setmanes, a més del finançament i com s'equilibren els costos i ingressos amb la fase d'amortització de les quotes inicials. El projecte parteix de l'arrelament territorial i el criteri d'assequibilitat.

Així, tenint en compte que serien construccions grans, d'unes 20 o 30 unitats familiars, amb dues o tres habitacions màxim per habitatge i aquests amb un espai privatiu d'aproximadament 80 m²; els membres de la cooperativa podran escollir entre sòl de titularitat pública (dret de superfície) o privada (mitjançant un contracte).

El tècnic de La Dinamo va oferir al grup una sèrie de consells i exemples per on començar a treballar Foto: Sandra Pérez


Per tant, quines possibilitats hi hauria a la capital del Baix Camp? Des de la Fundació La Dinamo van plantejar al grup algunes ubicacions, solars que es podrien adaptar i que serien un bon punt de partida a valorar. Amb tot, no es descartaria l'opció de compra d'edificis ja construïts, però llavors en minvaria la personalització.

A la zona de l'Antic Velòdrom, hi ha espais de propietat municipal al passeig de l'Escorial i el carrer Ball de Diables; mentre els carrers Camí de Valls, de Gandesa o Comandant Sugranyes, amb solars privats, es podrien contemplar segons el capital disponible. D'altra banda, la cooperativa podria intentar la compravenda amb Incasòl en sòls de la seva propietat.

Arxivat a