Toc d'atenció de la Sindicatura de Comptes pel retard en l'inici de les obres a Secomsa

El Consell Comarcal del Baix Camp ha d'executar les obres al Centre Comarcal de Gestió de Residus de Botarell abans del 2026, d'acord amb la subvenció atorgada

El Consell Comarcal va obtenir un ajut del Pla de recuperació, transformació i resiliència pel Centre Comarcal de Gestió de Residus del Baix Camp
El Consell Comarcal va obtenir un ajut del Pla de recuperació, transformació i resiliència pel Centre Comarcal de Gestió de Residus del Baix Camp | GoogleMaps
29 de gener del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:06h

El Consell Comarcal del Baix Camp (CCBC) va rebre una subvenció del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) per finançar diferents actuacions al Centre Comarcal de Gestió de Residus, ubicat a Botarell. L'ajut tenia un valor estimat de 20.582.573,40 euros.

La Sindicatura de Comptes de Catalunya, però, va publicar el passat 24 de gener l'informe 30/2023 on reclama que no s'hagin iniciat aquests treballs d'ampliació i millora de les instal·lacions. Alhora, assenyala que el CCBC hauria estat una de les entitats beneficiàries que no ha facilitat la informació corresponent per justificar la inversió.

Davant d'aquesta resolució, el Consell Comarcal ha clarificat que "la demanda d'informació de la Sindicatura feia referència als ajuts de l'any 2022" i que "l'actual Govern està desencallant les dificultats administratives que han retardat l'inici de les obres previstes". 

Així mateix, la institució es compromet a executar i justificar el projecte en el termini màxim del 31 de maig de 2026.

Informe de la Sindicatura de Comptes

El CCBC té la voluntat de millorar l'actuació administrativa i complir amb les recomanacions de la Sindicatura, que també van adreçades a l'Ajuntament de Cervera (Lleida) i les entitats municipals descentralitzades de l’Estartit i de Campredó (Girona).

La Sindicatura de Comptes de Catalunya va elaborar aquest informe a partir del document "Plans antifrau aprovats per les entitats locals que participen en l’execució de les mesures del Pla de recuperació, transformació i resiliència", amb l'objectiu de determinar si es fa una bona gestió dels recursos rebuts del PRTR.

La conclusió de la Sindicatura és que el Consell "va aprovar fora de termini, amb un retard superior a un any, els seus respectius plans de mesures antifrau" i que la informació no facilitada corresponia a la justificació de l'anualitat del 2022. Per tant, un total de 3,77 MEUR de la subvenció.

Els terminis d'obres a Secomsa

La Sindicatura de Comptes de Catalunya demana celeritat al Consell Comarcal del Baix Camp per iniciar les obres, ja que aquestes s'havien de materialitzar en tres anualitats, segons l'acord econòmic; i a data de l'informe (octubre 2023) encara no s'havia engegat cap actuació.

Tot i que el termini d'execució i justificació -marcat per la documentació inicial- finalitza el 31 de desembre de 2025, l'ajut permet una pròrroga de cinc mesos addicionals com a màxim. La sol·licitud de la subvenció dels Fons Next Generation va ser aprovada per l'Agència de Residus el desembre del 2021.

Les actuacions d'ampliació i millora del Centre Comarcal de Gestió de Residus del Baix Camp, ubicat al municipi de Botarell, responen al Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PRINFECAT).

Actualitzar la llei antifrau

En el marc de l'informe, la Sindicatura també recalca la necessitat "d'implementar completament els procediments orientats a millorar la lluita contra el frau que recomanen els diferents òrgans de govern i les autoritats europees".

En el cas del CCBC, aquest pla seria exclusiu de l'entitat i el principal 'problema' seria que no es van trametre els documents al Servei Nacional de Coordinació Antifrau en els terminis marcats per a la demanda d'informació.

Alhora, l'informe especifica que, malgrat estar estructurat proporcionadament en els eixos "prevenció, detecció, correcció i persecució", el pla antifrau del Consell Comarcal no definiria correctament les mesures i, per això, requereix una actualització.

Segons la Sindicatura de Comptes, aquests plans tampoc inclourien una unitat per analitzar les denúncies, la revisió de projectes en cas de frau ni l'avaluació d'incidències un cop s'hagués produït el frau.

Arxivat a