El Priorat creu que la proposta de portar aigua de l'Ebre a la comarca és «raonable»

El Consell Comarcal del Priorat també demana «acabar amb l'espoli i revocar el transvasament» del Siurana cap a Riudecanyes i insta a retirar els càrrecs contra les activistes que van aturar simbòlicament el transvasament

El ple del consell es va mostrar favorable a la proposta de la Generalitat.
El ple del consell es va mostrar favorable a la proposta de la Generalitat. | TarragonaDigital
30 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:53h
En la seva última sessió plenària, celebrada aquest dilluns 29 de gener, el ConsellComarcal del Priorat ha emès el seu posicionament respecte a la proposta del departament d'AccióClimàtica per a l'aportació d'aigua de l'Ebre als embassamentslocals. La institució considera que aquesta mesura és raonable i crucial per garantir la irrigació que sosté el sectorprimari del Priorat, fonamental per a l'economia de la comarca.



Sergi Méndez, president del ConsellComarcal del Priorat, creu que la proposta és "raonable" i que "té en compte que l'objectiu és garantir l'aigua només quan sigui estrictament necessària". A més, Méndez insta a una gestióeficient dels recursos hídrics del Priorat, amb la presa d'aigua de l'Ebre només en situacionsexcepcionals.



La institució veu en els projectes d'aportació d'aigua de l'Ebre una solucióestructural per assegurar la irrigació durant períodes de sequera, cada vegada més freqüents amb el canviclimàtic. Així mateix, es fa una crida al Govern i als grups parlamentaris per prioritzar aquests projectes en els pressupostos de la Generalitat per al 2024.


 

Posar fi al transvasament de Siurana cap a Riudecanyes

Tot i les afirmacions de la Generalitat sobre la no arribada de l'aigua de l'Ebre a Riudecanyes, el Consell Comarcal del Priorat insisteix en la necessitat d'acabar amb la concessió que permet el transvasament de l'embassament de Siurana al del Baix Camp. El president del Consell afirma que "ni una gota de l'aigua del Siurana ha de baixar cap a Riudecanyes. Hem de continuar treballant per acabar amb l'espoli i revocar el transvasament" i insta a treballar per acabar amb aquesta pràctica.



La institució demana també la retirada sense càrrecs de la demanda contra les activistes que van aturar simbòlicament el transvasamentd'aigua del riu Siurana cap al pantà de Riudecanyes. A més, es reclama a la Generalitat que faci les inversionsnecessàries per permetre als agricultors de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes utilitzar aiguaregenerada de la depuradora de Reus, evitant així l'ús d'aigua del Siurana.



Amb una visió centrada en la gestió responsable de l'aigua, el Consell Comarcal del Priorat està treballant amb els diversos actors de la comarca per aconseguir un consens en la preservació dels recursoshídrics locals.