Els pagesos diuen «prou» i protesten a les carreteres tarragonines

La pagesia catalana emula les mobilitzacions a França amb més de 10 talls a les principals vies

Els pagesos protesten per la situació límit que pateix el sector.
Els pagesos protesten per la situació límit que pateix el sector. | ACN
06 de febrer del 2024
Actualitzat a les 9:49h
La pagesiacatalana emula les mobilitzacions a França amb protestes arreu del país contra la situaciólímit que viu el sector, després d'un 2023 "colpidor" per la sequera i per l'excés de burocràcia que "ofega" els productors. En total, s'han convocat una desena de talls de carreteres i tractorades a les principals carreteres del país.

"Els ànims estan enfonsats. El 2023 va ser colpidor i el 2024 no va millor, l'economia està molt tocada", resumeix Unió de Pagesos. Les concentracions dels productors de Ponent tenen la previsió de tallar l'A-2 als voltants de Fondarella, mentre que les de Girona es dirigiran cap a l'AP-7 a l'alçada de Medinyà.

La mateixa autopista quedarà amb la circulacióinterrompuda a Santa Perpètua de Mogoda i a Montblanc. Es preveuen talls a Vic i a Parets del Vallès (C-17) i a Sant Fruitós del Bages (C-25 i C-16). A les Terres de l'Ebre hi haurà concentració a la N-340 a l'Aldea i marxeslentes des de Mórad'Ebre fins a Gandesa. També hi haurà a contracions a la N-260 a la Seu d'Urgell. Una altra de les carreteres inclosa en les mobilitzacions és la C-13 a Sort. 

En alguns grupsd'organitzadors i participants d'aquesta macromobilització es contempla la possibilitatd'acampar als punts de protesta. Els talls s'han sol·licitat entre 24 h i 48 h.

Els punts de reunió de les concentracions d'aquest dimarts han estat a Fondarella (Pla d'Urgell), Girona, Vila-rodona (Alt Camp), Montblanc (Conca de Barberà), l'Aldea (Baix Ebre), Vic, Sant Fruitós del Bages, Vilaller (Alta Ribagorça), la Seu d'Urgell i a Granollers.

Les protestes de les últimes setmanes a França han precipitat el calendari de mobilitzacions, que ha de culminar amb una gran manifestació a Madrid el 21 de febrer. Les associacions agràries també estan preparantaccions a la frontera amb França, al Port de Tarragona i a Mercabarna el 13 de febrer. De fet, aquest cap de setmana hi ha hagut el primer tast de les protestes amb marxeslentes a diversos punts de la demarcació de Lleida.