1 de 10
Conca de Barberà

Vilaverd recupera els tocs manuals de campanes

Després de molts anys, el campanar de l'església s'ha obert al públic, mitjançant visites guiades

Imatge dels tocs | Cedida
per Albert Oliva, Vilaverd | 6 de febrer de 2024 a les 10:43 |
Vilaverd acull, del 26 de gener a l'11 de febrer, l'exposició Tocant el cel amb una corda. Les campanes de la Conca de Barberà. Per aquest motiu s'han programat diferents actes i activitats.

Divendres 26 de gener, a les vuit del vespre, una vintena de persones van participar en l'acte d'inauguració de la mostra. L'endemà, dissabte 27 de gener, per primera vegada des de feia molts anys, el campanar de l'església es va obrir al públic, mitjançant visites guiades. Des de les quatre fins a dos quarts de set de la tarda, tothom qui va voler, va poder conèixer i tocar manualment les campanes Martina i Maria de Montgoi. Aquest acte va esdevenir un èxit de participació.


Durant gairebé dues hores, una quarantena de vilavertins i vilavertines van pujar i tocar les campanes manualment guiats per persones que, de joves, havien tocat a mà aquestes campanes, tot explicant alguns dels tocs tradicionals del poble, avui en desús.

En acabar les visites al campanar, a les set de la tarda, Jesús Martínez, comissari de l'exposició i, Martí Torrell, historiador local van fer una xerrada divulgativa sobre l'església del poble i el seu patrimoni sonor. Torrell va fer un repàs de la història del temple, des dels seus orígens fins a l'actualitat, tot assenyalant la seva evolució al llarg dels anys.


Una de les anècdotes explicades va ser que, l'any 1931, es va produir la celebració de dos actes simultanis, d'una banda, la proclamació de la República i, de l'altra, la benedicció i col·locació de les noves campanes. Martínez, va explicar que aquestes campanes van tenir una vida ben curta, ja que l'any 1936, amb l'esclat de la guerra van ser robades per un escamot. A les acaballes del conflicte, un obús van enderrocar parcialment el campanar. El 1943 es va restaurar l'espadat, es va col·locar una antiga campana. L'any 1958, es van col·locar les noves campanes dedicades a la Mare de Déu de Montgoi i l'altre a Sant Martí.

L'escola, part activa

Com en altres poblacions, l'escola també ha esdevingut una part activa de l'exposició. L'alumnat va gaudir d'una jornada lúdic cultural, amb la visita dinamitzada a l'exposició i la pujada al campanar per posar en pràctica els tocs manuals. Per exemple, el de difunts, de foc, del treball o de cridar a missa. Així com les diferents tècniques per a executar-los: repicar, ventar o dur a seure els senys. Com a resultat de tot plegat i, amb l'empara de l'Ajuntament i de l'escola i amb el suport de la parròquia, s'està començant a treballar per a fer un pas més i recuperar el toc manual de les campanes de Vilaverd.
Participació