1 de 10
Protesta pagesos

La pagesia de Tarragona talla carreteres per protestar contra la «situació límit» del sector

Entre les demandes dels pagesos hi ha la reducció de la burocràcia, preus justos i mesures reals per combatre la sequera

Els pagesos mantindran el tall durant hores i no descarten allargar-lo a dimecres. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 6 de febrer de 2024 a les 12:19 |
Els pagesos han dit "prou" i aquest dimarts, 6 de febrer, han sortit a les carreteres de tot el país per protestar. Prp de 300 tractors arribats de diferents punts del Camp de Tarragona tallen des de dos quarts de deu del matí d'aquest dimarts diverses carreteres a Montblanc, amb motiu de la vaga convocada per la pagesia a tot el país.El punt de trobada ha estat la rotonda d'accés a l'AP-2 i que també connecta la C-14, l'N-240 i una de les entrades a la capital de la Conca de Barberà. Minuts després han baixat a l'autopista i l'han bloquejada en els dos sentits de la marxa.

Segons el Servei Català de Trànsit també hi ha afectació a la C-241d, que uneix Montblanc i Pira, a causa de la cua de vehicles, i també a la C-51 a Vila-rodona. Entre les demandes dels pagesos hi ha la reducció de la burocràcia, preus justos i mesures reals per combatre la sequera.

 

Segons han apuntat, tenen intenció de mantenir el tall durant un mínim de 24 hores. Els 300 tractors que hi ha des de primera hora han arribat des de Valls, Reus o Santa Coloma de Queralt, entre altres.

"Estem ofegats"

El portaveu de la Plataforma 6F, Eduard Escolà, ha denunciat que estan ofegats i que no poden continuar “amb aquest sistema burocràtic que els apreta”. Per aquest motiu, entre les demandes dels pagesos hi ha la reducció de la burocràcia, així com preus justos i mesures reals per combatre la sequera.


“Al final ens hem hagut de sumar a aquesta onada de protestes, perquè realment estem ofegats no podem continuar amb aquest sistema burocràtic que ens apreta”, ha denunciat el portaveu de la Plataforma 6F al Camp de Tarragona, Eduard Escolà, qui ha afirmat que “volen treballar la terra i no fer de gestors”.

Per a Escolà, la burocràcia és un dels motius que frena molts joves a introduir-se al sector. “Si no afluixen una mica amb el tema burocràtic, no hi haurà manera que el jovent s’interessi per la terra”, ha afirmat.


Unes declaracions que també comparteix la Mireia Masalias, qui treballa al sector ramader a la Conca de Barberà. "És papers, papers i papers. Realment jo no sortiria de casa dels papers que he de fer, però he de cuidar els animals cada dia", ha lamentat. De fet, considera que els pagesos “haurien de tenir una persona dedicada, exclusivament, als papers” i això “suposaria una despesa afegida”. “És insostenible”, ha afegit.

"Bàsicament, el que demanem és poder viure del sector", ha sentenciat Masalias, qui considera que "actualment, és inviable viure-hi", ja que es cobra "el que es cobrava fa 25 anys".

Talls a la C-51 a Vila-rodona

A banda de l’afectació a l’AP-2, la C-14 i l’N-240 a Montblanc, els pagesos del Camp de Tarragona també s’ha mobilitzat fins a la C-51 a Vila-rodona, fins on s’hi ha desplaçat 300 tractors més.

La previsió de la Plataforma 6F al Camp de Tarragona és mantenir els talls a les carreteres "com a mínim" durant 24 hores.
Participació