La Plataforma Mercaderies per l'Interior insisteix: «Aquest tercer fil és un nyap»

L'entitat ha denunciat que encara no ha rebut resposta del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible a la proposta que va presentar ara fa un any

La Plataforma Mercaderies per l'Interior proposa un traçat alternatiu perquè els trens de mercaderies deixin de passar per la costa.
La Plataforma Mercaderies per l'Interior proposa un traçat alternatiu perquè els trens de mercaderies deixin de passar per la costa. | ACN
07 de febrer del 2024
Actualitzat a les 17:11h
La Plataforma Mercaderies per l'Interior ha denunciat aquest dimecres 7 de gener que el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible no ha contestat a la proposta de traçat del Corredor Mediterrani per l'interior que van presentar ara fa un any. El plantejament, treballat amb ajuntaments i entitats empresarials, proposa un recorregut que no travessa cap municipi, aprofitant corredors viaris i ferroviaris ja existents.

La proposta presentada per la Plataforma Mercaderies per l'Interior és una alternativa als tres projectes presentats pel Ministeri, que no travessaven Tarragona, però sí que ho feien per Reus o Valls, així com Roda de Berà i el Vendrell.

La Plataforma ha mostrat la seva preocupació per la falta de resposta del Ministeri, ja que creuen que "Adif tira endavant aquest tercer fil per la costa que col·lapsarà el trànsit ferroviari i perjudicarà el nostre territori". 
 

"Aquest tercer fil és un nyap"

En aquest sentit, José Enrique Vázquez, membre de la Plataforma, ha assenyalat en roda de premsa que "aquest tercer fil és un nyap que ens farà quedar malament amb Europa i amb el qual farem el ridícul pel col·lapse que provocarà". L'entitat considera que "si s'instal·la el tercer fil, col·lapsarà la via de la costa".

Afirmen que pel traçat "hauran de circular trens de rodalies, mitja distància, mercaderies d'ample ibèric i mercaderies d'ample internacional, impedint el desenvolupament diari dels nostres ciutadans i alentint el creixement econòmic del territori".

Sobra la qüestió, han afegit que "cal afegir els riscos inherents que comporten els trens de mercaderies, incloses les perilloses, per la vida, la salut de les persones, l'entorn natural i el patrimoni històric i cultural". 

Per a la Plataforma "és una temeritat fer passar els trens transnacionals del Corredor Mediterrani —la línia central i de la del litoral que conflueixen al nus de Vila-seca—, amb  gran tonatge i més llargada i amb molta més freqüència, per unes vies que van ser  construïdes fa més de cent anys i, per unes finalitats totalment diferents".
 

"El trànsit de mercaderies per la costa contribuirà a un deteriorament dels barris i municipis"

La Plataforma considera que "la façana marítima de la Costa Daurada nord concentra una intensa activitat d'habitatges i turística, la qual genera un alt grau de dinamisme comercial i econòmic. El trànsit de trens de mercaderies per la costa —amb les vibracions i els perills inherents a accidents o fuites—, "contribuirà a un deteriorament dels barris i municipis, amb afectació a habitatges, escoles i negocis i la separació permanent entre aquests municipis i el mar", diu l'associació.

En aquest sentit, l'entitat ha manifestat que "el tercer carril no pot ser definitiu ni pot allargar-se dècada pels perills que comporta pel territori". Per tot això, demanen als representants polítics i empresarials que "actuïn i forcin al Ministeri a donar una resposta. És imprescindible que es construeixi la via definitiva del Corredor Mediterrani per l'interior i lluny de nuclis poblats".