1 de 10
PortAventura

El Pla d'Autoprotecció de PortAventura està homologat, però caducat des de fa 5 mesos

La companyia va presentar una actualització del document el desembre i actualment es troba en fase de «revisió»

L'accident va deixar catorze persones ferides. | Josep M. Llauradó
per TarragonaDigital, Salou | 12 de febrer de 2024 a les 17:25 |
Un dia després del greu accident a la muntanya russa Tomahawk a PortAventura, continuen coneixent-se nous detalls. Els dos ferits crítics continuen ingressats en situació molt greu, mentre algunes de les víctimes que van ser donades d'alta van desvelant detalls sobre com va anar l'accident. Paral·lelament, el Col·legi de Periodistes de Tarragona ha denunciat l'opacitat en la gestió informativa del parc, ja que es va negar als periodistes l'accés al recinte.

Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per esclarir els fets i aquest dilluns, 12 de febrer, també s'ha conegut que PortAventura té un Pla d'Autoprotecció (PAU) homologat l'any 2019 però caducat des del passat mes de setembre.
Segons han apuntat fonts de Protecció Civil a l'ACN, la companyia va presentar aquest desembre la documentació per actualitzar el document i el tràmit administratiu ara es troba en fase de "revisió", un procés que s'allarga un màxim de sis mesos. Amb tot, des del Departament d'Interior han apuntat que el PAU del 2019 és el que cal aplicar fins que entri en vigor el nou, un extrem que des del parc temàtic han confirmat. El PAU és un document que recull el conjunt de mesures implementades en un àmbit exposat a situacions de risc per tal de controlar-lo i respondre a possibles emergències.

El PAU pendent de revisió

Des de Protecció Civil han reconegut que el fet que una empresa tingui el PAU caducat és "una situació no òptima" però que en ocasions succeeix. Tot i això, han afegit que "és molt millor" tenir un PAU caducat que no pas no tenir-ne. Tal com han indicat les mateixes fonts, l'ideal és que mig any abans de la data de caducitat del pla, la companyia presenti la nova versió per homologar-la. Cada homologació té una vigència de quatre anys.


En el cas concret de PortAventura, la companyia inicialment va complir amb aquesta recomanació i l'abril del 2023 va fer arribar a la Generalitat un PAU actualitzat. Setmanes després però, el va retirar, amb la qual cosa el tràmit es va aturar. Al desembre van presentar un nou document, que és el que ara s'està analitzant. En aquest procediment no només hi intervé Protecció Civil, sinó que els ajuntaments -en aquest cas els de Vila-seca i Salou- també hi poden presentar al·legacions.

Les mateixes fonts també han avançat que el nou document que s'està analitzant "no ha variat gaire" respecte el que ha estat vigent des de 2019. De fet, generalment els canvis s'apliquen quan hi ha modificacions en l'activitat, ja sigui per una ampliació de la companyia o per un canvi d'usos.
Participació