La processó del Sant Enterrament de Reus tornarà a passar pel raval Santa Anna aquesta Setmana Santa

Amb gairebé 90 actes entre el 24 i el 31 de març, destaca enguany el 75è aniversari de les confraries de La Verònica, Jesús de l'Amargura i dels Sant Just i Pastor

El programa d'actes de Setmana Santa de Reus 2024 augmenta fins a 88 esdeveniments en una setmana
El programa d'actes de Setmana Santa de Reus 2024 augmenta fins a 88 esdeveniments en una setmana | Sandra Pérez
14 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:19h

El Dimecres de Cendra és el dia que marca en el calendari i en l'àmbit social la fi del Carnaval i l'inici del període de Quaresma, de preparació, per tant, per la Setmana Santa. Enguany, a Reus, el programa s'incrementa fins a un total de 88 actes entre el 24 i el 31 de març. A més d'algunes efemèrides, una de les principals novetats són les processons que reincorporaran el raval Santa Anna en el seu recorregut.

L'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Reus, amb la col·laboració de la regidoria de Projecció de Ciutat de l’Ajuntament, ha presentat el cartell que il·lustrarà la Setmana Santa 2024 i la programació completa d’enguany. 

La imatge guanyadora és de l'autor Cesc Escoda Mallorquí, un dels participants del 10è Concurs de Fotografia de la Setmana Santa de Reus. Aquesta "recupera  l'essència més pura i significativa de la Setmana Santa amb la imatge del pas de la Llançada, de l'Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu que té la seu canònica a la Parròquia de Sant Joan Baptista", ha explicat el president de l'Agrupació, Jaume Piñol.

En la imatge es pot observar el perfil del Sant Crist i la punta de la llança del soldat en el moment de la crucifixió. L'entitat organitzadora inaugurarà el pròxim divendres 16 de febrer l'exposició fotogràfica corresponent al Centre Cívic Llevant, a partir de les 19.30 hores.

Gairebé 90 actes en una setmana

D'entre els nombrosos actes del programa, Piñol ha destacat que es tracta d'un "any d'efemèrides" perquè tres confraries commemoren el seu 75è aniversari. Són la Confraria de la Verònica, abans Hermandad Téxtil del Beato Antonio María Claret, patró de la indústria tèxtil de Reus; la Confraria Jesús de l'Amargura, coneguts com els banquers o la banca; i la Confraria dels Sants Just i Pastor, coneguts com a botiguers.

Aquestes associacions celebraran conferències quaresmals, taules rodones, la benedicció de la Creu dels Teixidors i la presentació de la Dansa de la Mort, la sortida extraordinària del pas a espatlles de l'Ecce Homo, viacrucis i concerts solidaris, entre altres.

L'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Reus organitza i coordina els actes cada any Foto: Sandra Pérez


Sens dubte, però, una de les principals novetats de la Setmana Santa 2024 serà la recuperació del recorregut tradicional, amb la reincorporació del raval de Santa Anna en les solemnes processons del Sant Enterrament, que organitza la Reial Congregació de la Puríssima Sang des del segle XVI, i del Prendiment, que se celebra el Dimecres Sant i que organitzen les Confraries de Sant Pere Apòstol, dels Sants Just i Pastor i Jesús de l'Amargura. 

Aquest darrer acte també recuperarà la lectura de la sentència de Pilat que es farà a la porta de la Prioral de Sant Pere minuts abans de l'inici de la processó. Una altra novetat és que la Germandat de Sant Josep Obrer tornarà a organitzar la Solemne Processó Penitencial al barri Sant Josep Obrer, amb la participació dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J., dels portants del Sant Crist de l'Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu, de la Confraria de La Verònica amb la nova Creu dels Teixidors i la Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari.

Un esdeveniment amb clara atracció turística

En la mateixa roda de presentació del programa i el cartell, la regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó, ha assenyalat el gran atractiu turístic de la Setmana Santa de Reus. No només es tracta d'un dels "esdeveniments tradicionals a nivell cultural i religiós més importants pels reusencs i reusenques, també per projectar la ciutat a l'exterior i atraure visitants".

Especialment, és un dels 'moments' del calendari amb més crida i reconeixements com ara la declaració de Festa Patrimonial d'Interès Nacional de Les Tres Gràcies, o la Coronació del Senyor com a Patrimoni Festiu de Catalunya. Una celebració més que centenària de religiositat popular amb una gran dimensió social, que "forma part del nostre ADN com a ciutat", ha afegit Llauradó, destacant el patrimoni material i immaterial d'aquesta.

Noemí Llauradó ha recalcat el poder d'atracció de la Setmana Santa de Reus com a eina de promoció Foto: Sandra Pérez


Des de Reus Promoció, s'editaran 10.000 quadríptics amb el programa, amb un codi QR i, com a novetat, es publicitarà en diferents punts del municipi amb cartells il·luminats. Alhora, la programació es distribuirà en 4 idiomes amb la voluntat de compartir la festivitat amb els visitants i internacionalitzar-la des de diferents punts de la Costa Daurada.

Des de la regidoria de Cultura i Política Lingüística, a més, s'editarà la postal de Setmana Santa amb la imatge del Sant Crist de la Reial Congregació de la Puríssima Sang N.S.J, que es repartirà a la Casa Rull i les diferents parròquies locals.