Article

Alumnes d'infantil i primària de Reus serren la primera cama de la Vella Quaresma

Han gaudit de l'espectacle del Carni les escoles Pi del Burgar, Sant Josep, Cèlia Artiga, Sant Pau, Maria Rosa Molas i Marià Fortuny

Pere Turellols i Emilio Gómez, membres de la FRAC, s'han encarregat de serrar la cama amb
Pere Turellols i Emilio Gómez, membres de la FRAC, s'han encarregat de serrar la cama amb | Sandra Pérez
16 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:19h

Centenars de nens i nenes de Reus han donat la benvinguda a la Quaresma aquest plujós matí de divendres 16 de febrer. Després de l'acte tradicional del Dimecres de Cendra, el Carnaval no abandona del tot la ciutat fins que el Carni no arriba a la plaça de les Peixateries Velles i decideix serrar la primera de les set cames de la Vella Quaresma.

Aquest primer divendres, han gaudit de l'espectacle d'animació i música en directe -que es repetirà setmanalment fins al dia 27 de març- les escoles Pi del Burgar, Sant Josep, Cèlia Artiga, Sant Pau, Maria Rosa Molas i Marià Fortuny. A més, els encarregats de dur la serra han sigut Pere Turellols i Emilio Gómez, president i vicepresident respectivament de la Federació Reusenca d'Agrupacions del Carnaval (FRAC).

L'icònic esdeveniment, que cada any acomiada la festa carnavalesca, ha omplert de gom a gom la plaça amb alumnat d'I3 a 2n de primària dels sis centres educatius. Han sigut els primers d'un total de 2.690 que formaran part de l'activitat lúdica en les pròximes sis setmanes, una xifra que superarà la participació de l'any passat.

L'alumnat d'infantil i primària de sis escoles reusenques han participat del primer espectacle d'aquest 2024 Foto: Sandra Pérez

Reivindicació pagesa i adeu al Carnaval

Una llarga capa de vellut lila, mitges de colors, perruca negra i ballant al compàs d'un "Carnaval, t'estimo". Així ha estat l'entrada a les Peixateries Velles del Carni, el protagonista de la festa que encarna Xavier Picarols. Tot seguit, ha animat els alumnes que seguissin el ritme aplaudint, cantant i ballant una coreografia improvisada.

El personatge, resignat a posar fi al Carnaval i no volent deixar-lo morir, ha acabat localitzant la culpable: la Vella Quaresma, amb les seves set cames, un bacallà a la mà i, enguany, plena de verdures. Així, ha aprofitat per reivindicar aquest homenatge a la pagesia, destacar la feina dels qui treballen el camp i 'instruir' els nens i nenes sobre els productes de proximitat.

Després, amb l'ajuda dels escolars reusencs i reusenques, ha trobat la solució per frenar la Quaresma i que aquesta doni pas a la Setmana Santa. El "ringo-rango" i fer-se amb una serra per tallar-li un a un, cada setmana, els seus set peus. Els dos membres de la FRAC han sigut els responsables de portar la serra i l'escala aquest 2024.

El Carni és el personatge que representa el Carnaval i es nega al fet que comenci la Quaresma Foto: Sandra Pérez

Sis setmanes més

Les escoles participants en aquest primer divendres d'espectacle han ajudat, també, el Carni i els encarregats de serrar obsequiant amb menjar divers perquè agafessin forces i poder enllestir la feina. No han faltat galetes, tetrabrics de llet i carquinyolis ni centenars de veus cantant "serra la vella, un plat d'escudella; serra l'abelló, un plat d'escudelló".

Un cop tallada la cama, la plaça de les Peixateries Velles de Reus s'ha convertit en un escenari de ball i professorat i alumnat de tots els centres han configurat diferents rotllanes per celebrar que "ara queden sis setmanes". Amb una coreografia ben sabuda, han seguit la cançó i han donat per finalitzada l'activitat amb sis salts a una cama.

Quatre músics han amenitzat l'espectacle interpretant en directe els seus instruments Foto: Sandra Pérez

Arxivat a