El Priorat reactiva el Banc de Terres i el Fòrum Agrari

L'objectiu d'aquestes eines és seguir donant suport al teixit agrari de la comarca

El Banc de Terres i el Fòrum Agrari del Priorat reprenen la seva activitat.
El Banc de Terres i el Fòrum Agrari del Priorat reprenen la seva activitat. | Cedida
16 de febrer del 2024
Actualitzat a les 17:13h
El Banc de Terres i el Fòrum Agrari del Priorat reprenen l'activitat amb la incorporació d'una nova tècnica al projecte 'Treball a Comarques Horitzó Priorat'. La tasca principal d'aquesta professional és tornar a posar en funcionament i dinamitzar aquestes dues eines que es van crear per seguir donant suport al teixit agrari del Priorat.

En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, ha destacat que "l'aposta per aquestes eines és clau per poder mantenir el teixit agrari de la nostra comarca, un dels sector econòmics claus del Priorat".

"Hem d'ajudar aquelles persones que volen viure a la comarca i dedicar-se a l'agricultura o la ramaderia per tal que ho puguin fer i també, òbviament, hem d'intentar que les terres que fins ara s'han cultivat no es perdin", ha afegit Méndez.


Facilitar l'accés a la terra a aquelles persones interessades a treballar-la

El Banc de Terres del Priorat manté, així, la principal finalitat per la qual es va crear: facilitar l'accés a la terra a aquelles persones interessades a treballar-la, ajudant així a evitar l'abandonament de finques rústiques i de l'activitat agrària a la comarca prioratina.

És per aquest motiu, que des de fa unes setmanes, torna a comptar amb l'assessorament especialitzat en contractes de conreu, amb l'objectiu de garantir la seguretat jurídica dels acords que es puguin fer entre persones propietàries i demandants.

L'objectiu final és que el Banc de Terres pugui esdevenir, finalment, un punt per centralitzar la informació de les finques disponibles a la comarca, en què la propietat vulgui no perdre o recuperar el valor del seu patrimoni, així com d'aquelles persones que vulguin fer algun tipus d'aprofitament i no tinguin terres.

En aquest sentit, els aprofitaments no tenen perquè ser professionals, és a dir, que també s'hi inclou qualsevol activitat permesa en sòl rústic i per a l'autoconsum.
 

La necessària complicitat del territori per assegurar l'èxit

Amb tot, per assegurar l'èxit del Banc de Terres, és molt necessària la complicitat del territori per poder fer xarxa i buscar línies de treball conjuntes així com també compartir la informació i coneixements entre els diferents agents de la comarca. És molt important el treball en xarxa amb els ajuntaments, cooperatives i qualsevol altra entitat que pugui tenir informació de primera mà i ulls al territori, ja sigui per trobar finques disponibles i demandants potencials, com per fer promoció de l'eina i dels serveis que s'ofereixen.

Totes aquelles persones interessades poden poden contactar directament amb el servei a través del telèfon 977830119 o de l'adreça de correu electrònic [email protected]. A més, es pot consultar tota la informació a través del següent enllaç.
 

Dinamitzar el Fòrum Agrari del Priorat

En aquesta segona etapa, també pren importància la dinamització del Fòrum Agrari del Priorat. És per aquest motiu que es preveuen reunions amb els diferents agents que tenen influència, recursos i capacitat de decisió en la planificació de l'espai agro-forestal del Priorat. L'objectiu és iniciar projectes conjunts i organitzar jornades que permetin dinamitzar el fòrum agrari i fer accions que s'avinguin a les necessitats, reptes i reivindicacions del sector.

En un primer moment s'organitzarà una jornada inicial per poder informar els actius agraris de projectes que ja s'estan gestant i desenvolupant al territori per tal de transferir la informació del que s'està fent i analitzar amb ells la situació real del sector. Aquest és un primer pas per poder seguir la feina iniciada i recuperar la participació de la pagesia en la presa de decisions, propostes i priorització d'accions.

També es donarà continuïtat a les taules de treball de la fruita seca i es reprendran les línies de treball relatives a la gestió forestal i la recuperació de pastures. La informació i participació en aquests dos temes concrets també s'obrirà a tothom.
 

Iniciatives subvencionades pel SOC i el Ministeri de Treball

La governança participada, la creació de l'eina del Banc de Terres i el treball en xarxa formen part de la metodologia i objectius de treball de la Comissió del paisatge i la sostenibilitat del Consell Comarcal del Priorat, que impulsa el Sistema de Gestió del paisatge inclòs en la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Aquestes accions a desenvolupar durant el 2024 estan subvencionades pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc dels Programes de Suport al Desenvolupament Local, mentre que les actuacions subvencionades del Projecte Treball a Comarques de la convocatòria d'enguany provenen del Ministeri de Treball i Economia Social.