El Govern estudia portar aigua de pous de Tarragona a Barcelona

«El Confidencial» assegura que l'ACA proposa transportar en vaixell aigua d'una dotzena de pous que gestiona EMATSA

Imatge del pou Renau, un dels que gestiona EMATSA.
Imatge del pou Renau, un dels que gestiona EMATSA. | TAC 12
19 de febrer del 2024
Actualitzat a les 11:32h
El Govern de la Generalitat portarà aigua de Tarragona a Barcelona si aquesta primavera no plou i la situació de sequera s'agreuja encara més. En aquest sentit, la idea inicial era que fos aigua del riu Ebre, però des de l'ACA s'està treballant en una altra possibilitat. Segons publica el digital El Confidencial, l'aigua que es portaria en vaixells des de Tarragona provindria de diversos pous que hi ha al Camp de Tarragona.

La conca de l'Ebre està actualment al 80% de la seva capacitat, mentre que la conca Ter-Llobregat està en una dramàtica situació, al voltant del 15,6%. En aquest sentit, a principis del mes de febrer la conca barcelonina va entrar en situació d'emergència per sequera.
 

Una dotzena de pous

Segons el citat mitjà, el govern d'ERC considera que extreure aigua d'aquests pous no afectaria la conca de l'Ebre. Darrere d'aquestes decisions hi ha l'impacte polític que podrien tenir, assenyala el digital El Confidencial, que cita una dotzena de pous que estan gestionats per EMATSA: Renau, Soler Bas, Boella, P. Park. Mina Puigpelat, Mina P-II, Bonaigua Vell, Bonaigua Nou, Cinc Estrelles, Miró II, Ferran i Franqués.

EMATSA, presidida per l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, és una empresa mixta, amb el 51% de propietat pública. De tots aquests pous s'extreu cada any 1,2 milions de metres cúbics d'aigua, segons consta en la memòria de Sostenibiltat d'EMATSA, que té la concessió d'explotació de tots aquests pous.

El Confidencial assegura que obrint aquesta possibilitat de portar aigua de pous de la província de Tarragona a Barcelona, "el conseller de Acció Climàtica, David Mascort, desviaria una part de la responsabilitat política de la decisió als socialistes catalans".
 

Dos vaixells d'aigua cada dia

Si la situació de sequera no millora, la previsió del govern català és que cada dia arribin a Barcelona dos vaixells carregats d'aigua. El primer és el compromès pel govern espanyol que arribaria des de la dessanilitzadora de Sagunt, mentre que el segon seria el que portaria aigua des de Tarragona.

En aquest sentit, el cita mitjà explica que el cost de portar aquests dos vaixells seria de 700.000 euros diaris, és a dir, 21 milions d'euros al mes.