La Xarxa Aigua Ebre demana mesures urgents per millorar la gestió de l'aigua

Ecologistes en Acció de Tarragona i Terres de l'Ebre, juntament amb diverses entitats ebrenques, han fet públic un manifest

Imatge d'arxiu del riu Ebre al seu pas per Tortosa.
Imatge d'arxiu del riu Ebre al seu pas per Tortosa. | Sílvia Berbís
19 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:12h
El Grup Ecologistes en Acció de Tarragona i Terres de l'Ebre, juntament amb diverses entitats de Terres de l'Ebre, s'han unit en la Xarxa Aigua Ebre i han fet públic un manifest en el qual demanen mesures urgents de millora de la gestió de l'aigua. Així mateix, rebutgen qualsevol infraestructura de transvasament.

En aquest sentit, consideren que cal garantir la qualitat de l'aigua de boca; dur a terme polítiques d'estalvi equilibrades, fer possible la re-municipalització de la gestió de l'aigua i un compromís per la millora i manteniment de les conduccions. Així mateix, insisteixen en la protecció i regeneració dels aqüífers; el suport a la agricultura i la ramaderia de proximitat respectuosa del medi ambient, i la protecció del Delta de l'Ebre.

El manifest recorda que "la gestió d'un be tan preuat com l'aigua està generant cada vegada més preocupació a la població de les Terres de l'Ebre", motiu pel qual les entitats signants es comprometen "a treballar conjuntament en benefici de la millora d'aquesta gestió i, com a punt de partida, volem aportar la nostra diagnosi de la situació i les nostres propostes d'accions a dur a terme de manera urgent".
 

"Hi ha una falta de transparència en la comunicació de les dades de la qualitat de l'aigua"

El text assenyala que "l'actual model de creixement econòmic representa una fugida cap endavant que no te suficientment en compte ni la necessària adaptació equitativa al canvi climàtic ni un veritable reequilibri territorial que s'allunyi de la disfunció entre recursos i necessitats que tant està perjudicant especialment al nostre territori".

En relació a l'aigua per als usos domèstics, les entitats signants consideren que "hi ha una seriosa falta de transparència i promptitud en la comunicació de les dades de la qualitat de l'aigua que bevem", alhora que constaten "la greu contaminació dels aqüífers i la seua falta de protecció i de plans de recuperació". En aquest sentit, també denuncien "la gran quantitat de fuites que fa palesa la carència d'un manteniment adient de les canonades".

Pel que fa als recursos mediambientals, creuen que "no hi ha una planificació de conca adequada i l'anomenada interconnexió de xarxes vol aparentar solidaritat interterritorial quan és justament el contrari, un drenatge de recursos naturals des de les zones que més els necessiten pel seu desenvolupament".