La Palma acull la jornada d'orientació universitària «De Tu a Tu» amb 400 joves de Reus

Enguany hi participen sis instituts per ajudar els estudiants a resoldre dubtes sobre el seu futur acadèmic

Aproximadament 400 estudiants de sis centres de Reus participen de la jornada
Aproximadament 400 estudiants de sis centres de Reus participen de la jornada | Ajuntament de Reus
20 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:11h
La sala polivalent de la Palma s'ha omplert durant tot el matí d’aquest dimarts 20 de febrer de joves amb motiu de la realització de la jornada d'orientació universitària “De Tu a Tu”. Es tracta d’una iniciativa que organitza l’Oficina Jove del Baix Camp i es preveu l'assistència d'uns 400 estudiants dels instituts Domènech i Montaner, Josep Tapiró, Gaudí, Baix Camp, Salvador Vilaseca i el Collège Français International Marguerite Yourcenar, al llarg de la jornada.

Segons ha explicat Daniel Marcos, regidor de Joventut, l’activitat “s'organitza per tal que alumnat de la universitat es puguin trobar amb joves que estan a punt de decidir el seu futur acadèmic i puguin preguntar dubtes sobre els diferents graus, els itineraris o la vida universitària”.

La jornada s'adreça sobretot a centres educatius i visites concertades en grup, però a la tarda, també hi haurà espai perquè puguin venir joves o famílies individualment. L'objectiu és fomentar un espai de trobada "entre alumnes que ho tenen clar, perquè ja estan cursant estudis universitaris, amb altres que tenen dubtes sobre quin grau cursar", afegeix Marcos.

La col·laboració del departament d’Orientació Universitària de la Universitat Rovira i Virgili permet la implicació d'estudiants de diferents branques universitàries, els quals s'encarreguen de donar informació a l'alumnat sobre els diferents graus, les modalitats de batxillerat que cal per accedir-hi i altres qüestions. També, compta amb la participació de la Direcció general de Joventut de la Generalitat, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Reus a través de la regidoria de Joventut, i el Pla Educatiu d'Entorn.

Alumnes de la URV com a facilitadors

La regidora d'Educació i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus, Pilar López, ha apuntat que "el canvi d'etapa educativa és una decisió molt important, que molts cops genera en els estudiants molts dubtes i inquietuds difícils de gestionar". I per això, aquest espai de diàleg permet als estudiants "respondre en primera persona qualsevol dubte o neguit dels joves que han de decidir què estudiar".

La sala polivalent de la Palma està dividida en diferents espais segons els diferents àmbits d'estudi (ciències, ciències de la salut, ciències socials i jurídiques, arts i humanitats, arquitectura i enginyeries), on mitjançant plafons expositius es mostra tota la informació al respecte (nom del grau, descripció dels estudis, sortides professionals, nota de tall i facultat de referència). Cada espai compta amb alumnes de la URV que faran de facilitadors i estan a la disposició dels joves perquè preguntin tot el que necessitin.

Enguany s’ha incorporat la figura de dues orientadores acadèmiques per resoldre qualsevol altra qüestió relacionada amb la formació acadèmica (itineraris formatius, beques, estudis en altres universitats...), i un espai on pot dur a terme un test d’interessos professionals i conèixer el llistat d’ocupacions segons l’afinitat amb el seu perfil.

La idea sorgeix de les jornades ‘De tu a tu’, d’informació acadèmica entre estudiants, que organitzen des de fa cinc anys els departaments de Joventut i Educació de l’Ajuntament de Reus. L’any 2023 va néixer alhora un web perquè la informació deixi d’estar limitada a la duració de les jornades i es pugui consultar en qualsevol moment i des de qualsevol lloc. La web és una guia d’estudis amb informació detallada de tota l’oferta formativa reglada posterior a l’ESO dels municipis més propers a Reus.