Comencen les obres del futur Centre de la Imatge Paco Andreu de l'Hospitalet de l'Infant

La reforma del local de l'antiga botiga i estudi fotogràfic de la plaça Catalunya permetrà a l'Ajuntament conservar el llegat del fotògraf

Les obres del Centre de la Imatge Paco Andreu de l'Hospitalet de l'Infant han començar aquest mes de febrer.
Les obres del Centre de la Imatge Paco Andreu de l'Hospitalet de l'Infant han començar aquest mes de febrer. | Cedida
20 de febrer del 2024
Actualitzat a les 15:13h
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant té previst obrir aquesta primavera el Centre de la Imatge Paco Andreu. Aquest nou equipament cultural municipal estarà ubicat al local de l'antiga botiga i estudi fotogràfic de Francesc Andreu, al número 9 de la plaça Catalunya, amb façana també a la Via Augusta.

Aquest mes de febrer han començat les obres d'arranjament de la planta baixa de l'edifici, que permetran destinar l'immoble a aquest nou ús. Els treballs de reforma, amb un import de gairebé 47.000 euros, tenen un termini d'execució de tres mesos. Un cop estiguin enllestits, l'Ajuntament podrà obrir al públic el Centre Municipal de la Imatge Paco Andreu.

Aquest centre serà un punt de servei de l'arxiu municipal, igual que Ca la Torre de Vandellòs, i tindrà com a objectius la preservació, l'estudi, l'accessibilitat i la difusió del patrimoni documental, en especial, el visual local, des del vessant arxivístic i artístic.

Entre el material que es podrà consultar al Centre Municipal de la Imatge Paco Andreu hi haurà el fons fotogràfic de Paco Andreu, que consta d'un total de gairebé 74.000 imatges captades durant el període 1961-1999.

La majoria d'aquestes imatges són de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, tot i que també n'hi ha de Riba-roja d'Ebre i Flix; i tenen un interès patrimonial, històric i etnològic, perquè retraten el veïnat, els indrets i les activitats del municipi.
 

Custodiar i conservar les imatges de Paco Andreu

L'Ajuntament ha recordat que l'any 2022 es va comprometre a custodiar i conservar aquestes imatges, a obrir-les a la consulta pública i a identificar-les i tractar-les; i també a digitalitzar-ne una part, tal com es va acordar amb la família del fotògraf i artista local, que va morir el 2016 als 83 anys.

"Tant al Centre de la Imatge Paco Andreu com a Ca la Torre, a més de consultar el fons fotogràfic, els veïns i veïnes podran deixar en dipòsit les seves imatges o portar-les perquè les puguem digitalitzar", ha explicat la regidora de Cultura i Patrimoni, Elidia López, que ha visitat les obres amb l'alcaldessa, Assumpció Castellví.

La gestió d'aquest servei es farà amb recursos materials i personal de l'Ajuntament, amb la col·laboració de totes aquelles entitats, col·lectius i persones que tinguin interès en la conservació i difusió del patrimoni documental local.

En aquest sentit, l'Ajuntament preveu també organitzar en aquest nou espai cultural exposicions temporals, per exemple, de la maquinària utilitzada per Paco Andreu i pel cineasta amateur local Ramon Agulló.
 

"És molt important preservar la memòria històrica del nostre municipi"

Amb la pròxima obertura del Centre de la Imatge Paco Andreu i de Ca la Torre com a punts de servei de l'arxiu municipal, el consistori pretén normalitzar l'accés de la ciutadania als fons i col·leccions de l'arxiu municipal.

"Volem millorar la gestió i l'accés públic a documents, fotografies, audiovisuals, registres sonors i material gràfic de l'arxiu municipal, perquè creiem que és molt important preservar la memòria històrica del nostre municipi", ha afirmat la regidora de Cultura, Elidia López.
 

Descripció de les obres a executar

Les obres de reforma de l'edifici, que disposa de planta baixa (amb altell) i dues plantes altes, afecten el local de la planta baixa i consisteixen en la neteja general de l'espai, amb retirada i trasllat de qualsevol element interior existent, la col·locació d'un nou paviment de material sintètic, apte per a ús públic; l'execució de panells divisoris contraincendis en l'altell i la claraboia del sostre.

Així mateix, també es preveu la instal·lació de nous finestrals i portes d'alumini i vidre aïllant a les dues façanes; un nou aparell de climatització en la coberta, una nova instal·lació elèctrica interior i d'abastament d'aigua; sanejament i pintat de les dues façanes, l'eliminació de la barrera arquitectònica existent en l'accés de la plaça Catalunya i l'execució d'un nou recinte de lavabo adaptat, entre d'altres.