Objectiu salvar el Delta de l'Ebre: el Govern anuncia un pla de 117 milions fins al 2032

La declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades podria ser una realitat a finals d'any

El Delta de l'Ebre és una de les zones més fràgils de Catalunya amb el canvi climàtic.
El Delta de l'Ebre és una de les zones més fràgils de Catalunya amb el canvi climàtic. | Laia Solanellas
21 de febrer del 2024
Actualitzat a les 9:54h
El consellerd'AccióClimàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, va presentar al Parlament de Catalunya un seguit de mesures enfocades a protegir els espais naturals —entre ells el Delta de l'Ebre— més importants de Catalunya davant la situació de sequera que travessa el país.

Mascort va detallar una sèrie de mesures destinades a afrontar elcanviclimàtic i protegir els espais naturals a Catalunya. L'eix vertebrador d'aquestes iniciatives serà l'Agència de la Natura (ANACAT), un ens que el conseller va anunciar que "compromís és posar-la en marxa a principis de 2025" després d'un procésparticipatiu amb més de 300 persones i 254 aportacions.

El Parc Natural de les Muntanyes de Prades, a finals d'any

El conseller va subratllar la importància de no deixar els espaisnaturals només en declaracions, sinó planificar-los i ordenar-los adequadament per a una exercir protecció efectiva. Per abordar la vulnerabilitat dels espais naturals, s'iniciaran plans de protecció per als 13 parcs naturals del país.

Es destacarà especialment la participació pública en els plans per al Delta de l'Ebre i els Aiguamolls de l'Empordà. A més, es va informar que la declaració del ParcNatural de les Muntanyes de Prades està en fase de participació i que s'espera "la seva aprovació final a finalsd'any", conjuntament amb el seu pla de protecció del medi natural i paisatge.

Pel que fa a la gestióeconòmica dels recursos, s'ha anunciat una inversió significativa a Catalunya, incloent-hi la compra de finques per a reserves naturals. A més, s'està treballant en la delimitació d'una nova Zona d'Especial Protecció per a les Aus alDelta de l'Ebre, en línia amb l'EstratègiaDelta, que destinarà fons per a l'adaptació i mitigació dels efectes del canviclimàtic en aquesta àrea. En total, el Govern espera mobilitzar fins a 117milions d'euros fins al 2032 "per a donar resposta a la necessitat d'adaptació i mitigació d'aquesta zona".

Amb aquestes accions, el Govern català busca abordar de manera integral els reptes del canviclimàtic i garantir la preservació dels seus espaisnaturals, tot fent una crida a la participació ciutadana i la col·laboració internacional.