Reciclar més i pagar menys: la Conca de Barberà impulsa un pla pilot en la gestió de residus

El primer municipi en provar el nou programa serà Barberà de la Conca, després de Setmana Santa

Imatge d'uns contenidors a l'Espluga de Francolí
Imatge d'uns contenidors a l'Espluga de Francolí | Cedida
22 de febrer del 2024
La Conca de Barberà impulsarà una prova pilot per millorar, encara més, les xifres de reciclatge a la comarca. A l'abril, després de Setmana Santa, tres municipis volen provar el sistema de pagament per generació i participació en la gestió dels residus. Concretament, els pobles on s'implementarà la proposta son Barberà de la Conca, primer, i Senan i Forès més endavant.

Segons el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l'any 2023 la comarca ha assolit el 77,85% de recollida selectiva. «Son unes xifres que, tot i que son bones, mostren una tendència a la baixa per tercer any consecutiu», expliquen des de l'ens. En aquest sentit, el 2021 es superava el 80% (80,4%) mentre que el 2022 se situava en un 78,6% i, l’any 2022 s’ha situat en un 77,85%.

Una baixada causada pel rebuig

La davallada del 0,77% respecte de l’any passat «és causada per l’augment del rebuig en un 3,65%, i tot i que moltes fraccions de selectiva es mantenen o es redueixen, la recollida de residus en deixalleries ha augmentat en un 9%, i és el que ha fet que es mantinguin els bons resultats», exposa el Consell Comarcal.

Davant d'aquest escenari, i amb la voluntat d'aconseguir un índex encara més alt en el reciclatge, aquest 2024 s'ha decidit implementar el pla pilot de pagament per generació. El projecte es basa en què cada ciutadà pagarà en funció dels residus que genera i de com els gestiona. Per tant, «qui recicli més pagarà menys» i «qui gestioni millor els residus ho acabarà notant en la seva factura de la brossa», diuen fonts del Consell Comarcal. 
 

La Conca de Barberà se situa al capdavant dels índex de reciclatge del país Foto: ACN

 

Sancions en el mal ús de les àrees d'emergència 

Paral·lelament, l'ens comarcal també treballa en trobar solucions al mal ús persistent que es fa de les àrees d’emergència dels municipis on es realitza el servei de recollida porta a porta. Així, s'estan estudiant avisos i sancions més severes per tal d'evitar les infraccions que es detecten gràcies a les càmeres de vídeovigilància que hi ha a les instal·lacions.

Cal destacar que la Conca de Barberà és la comarca catalana amb l'índex de reciclatge més alt. En aquest sentit, la mitjana catalana se situa només al 47% (amb gairebé 1,9 milions de tones de residus reciclats), i a la comarca catalana la dada és del 77,85%.