Arriba Retroba(r)t, el cicle de conferències d'art desaparegut o destruït a la Conca de Barberà

La primera jornada serà el dia 29 de febrer a càrrec de Joan Yeguas del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Imatge del Museu Marès de Montblanc
Imatge del Museu Marès de Montblanc | Cedida
22 de febrer del 2024
Actualitzat a les 9:55h
El Museu Comarcal de la Conca de Barberà i el Consell Comarcal, en el marc del Campus Extens de la URV, organitzen conjuntament el cicle RETROBA(r)T, amb el suport de l'Ajuntament de Montblanc, el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona. Les conferències tindran lloc al Museu d’Art Marès de Montblanc, secció monogràfica del Museu Comarcal de la Conca de Barberà.
 
El cicle de conferències RETROBART és un projecte que té com a objectius fer difusió de les tasques de d’identificació i recuperació de l’art desaparegut o destruït, dels estudis i investigacions fetes al territori referents a patrimoni artístic o vinculats amb peces del MFMM.

Per a aquesta primera edició s'han programat un total de sis sessions cadascuna d'elles a amb la participació de professionals o agents que puguin relatar casos concrets vinculats amb el mecenatge, col·leccionisme, salvaguarda, espoli i comerç de l’art.

La primera es durà a terme el dijous 29 de febrer i sota el nom Retalls d'art a la Conca de Barberà en els segles XVI, XVII i XVIII anirà a càrrec de Joan Yeguas del Museu Nacional d'Art de Catalunya.
 
El dimarts 5 de març a les 18 hores serà el torn de La expresión artística de la monarquía en el siglo XIV. La iglesia de Santa Maria de Montblanc que portarà a terme la catedràtica d'història de l'art, Emma Liaño.
 
El dijous 7 de març a les 18 hores es farà la conferència De monumentis ad reliquaria: el procés de creació, destrucció i recreació de les tombes reials de Santa Maria de Poblet" que durà a terme Marta Serrano de la URV.
 
El dimarts 12 de març a les 18 hores, la Doctora en història de l'art Sofia Mata de la Cruz s'endinsarà en el Patrimoni artístic religiós de la Conca migrat.
 
El dijous 14 de març a les 18 hores, Anna Isabel Serra Masdeu de la URV farà la conferència Esglésies parroquials barroques de la Conca de Barberà: singularitats, patrimoni i identitat local.
 
Ja per finalitzar, el dissabte 16 de març a les 11 hores es farà una visita a Poblet, a càrrec de l'historiador de l'art i museòleg, Damià Amorós. Totes les conferències  tindran lloc al Museu Frederic Marès de Montblanc-MCCB (Edifici de la Presó, carrer de la Pedrera 2) i son d’accés lliure.