Indignació a Barberà de la Conca: nul compromís de la Generalitat en la problemàtica de les esquerdes

L'any 2015 es va rubricar un acord entre les administracions per fer front a les despeses generades per les esquerdes que pateix el municipi.

Imatge de l'enderroc de la capella del Roser
Imatge de l'enderroc de la capella del Roser | Cedida
23 de febrer del 2024
Actualitzat a les 8:58h
Indignació a Barberà de la Conca per unes declaracions que ha fet la Generalitat de Catalunya sobre el seu compromís en la problemàtica de les esquerdes que pateix el municipi des de fa una dècada.

Ahir dimecres dia 21 de febrer, fonts del govern català van afirmar a Catalunya Ràdio que «no existeix cap compromís rubricat entre l'administració catalana i l'Ajuntament que reculli un suposat suport econòmic per fer front a les despeses».

Davant d'aquestes declaracions, Marc Rovira, l'alcalde de Barberà de la Conca, exposa que estan «desconcertats, sorpresos i tristos». En aquest sentit, el batlle recorda que el 14 de desembre de 2015, es va celebrar la signatura pública d'un conveni entre la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barberà de la Conca on s'establia la participació econòmica de cada part en les fases del projecte.

De fet, tal com publiquen diferents mitjans de comunicació, «en el document es recollien els compromisos de les tres administracions per tirar endavant la totalitat de les obres de contenció dels moviments de subsol al municipi i totes les parts es van comprometre a finançar els treballs per iniciar aquesta problemàtica que avui dia encara perdura».

Una «declaració d'intencions»

Nou anys després, la Generalitat de Catalunya surt del pas i matisa que la signatura del conveni nomes era «una declaració d'intencions». Nova Conca, afegeix que la Generalitat ara nega aquest compromís i que la signatura del document «no comportava obligacions».

L'alcalde del municipi denuncia que a dia d'avui, «la Generalitat de Catalunya no ha col·laborat en cap fase del projecte i no ha donat ni un euro dels 1,2 milions d'euros que han costat les obres». Per la seva banda, la Diputació de Tarragona ha aportat 700.000 euros per a fer front a la situació. 

Segons Nova Conca, la Generalitat de Catalunya ha concertat una reunió a Barberà de la Conca per l'1 de març per parlar de la problemàtica i trobar una solució.

S'han enderrocat una capella i tres cases

L'any 2022, l’Arquebisbat de Tarragona va prendre la determinació d’enderrocar la capella del Roser, adjacent a l'església parroquial, perquè la seva situació a nivell estructural comprometia la seguretat de les persones i era l’única mesura efectiva per tal d’eliminar el risc. En aquest temps, també s'han hagut d'enderrocar tres habitatges, a causa del perill real de col·lapse que existia, provocat pels moviments de terra i les esquerdes.