Repsol presenta la seva estratègia 2024-2027: els projectes prioritaris a Tarragona

La companyia invertirà a la península Ibèrica entre 5.500 i 6.800 milions d'euros els pròxims quatre anys

Imatge del Complex Industrial de Repsol a Tarragona.
Imatge del Complex Industrial de Repsol a Tarragona. | Europa Press
22 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:34h
Repsol ha presentat aquest dijous 22 de febrer la seva Actualització Estratègica 2024-2027. En aquest pla, la companyia fixa les seves prioritats per als pròxims quatre anys per reforçar el seu creixement rendible, consolidar la seva aposta multienergètica i assolir els seus objectius de descarbonització per al 2027 i el 2030 i les zero emissions netes el 2050.
 
Una de les claus de l'estratègia de descarbonització de Repsol és l'evolució dels complexos industrials de la companyia en pols multienergètics. Aquests actius garanteixen el subministrament energètic i donen suport al manteniment de més de 5.000 llocs de treball directes a la península Ibèrica.
 

Inversions de més de 5.500 milions d'euros en quatre anys

La multinacional preveu inversions netes en el negoci Industrial d'entre 5.500 i 6.800 milions d'euros entre el 2024 i el 2027. Tot i això, ha matisat que "els projectes per desenvolupar noves iniciatives baixes en carboni estan condicionats a l'evolució del marc regulador i fiscal a Espanya".

Al Complex Industrial de Tarragona, Repsol reforçarà la seva competitivitat per mantenir les seves instal·lacions entre les més avançades del món i crearà noves iniciatives baixes en carboni, dotant-les de l'escala necessària i assegurant que compassa la inversió a l'entorn regulador.

En aquest sentit, s'està analitzant la possibilitat de disposar d'una planta de combustibles renovables, després de la reconversió d'una de les unitats del complex industrial per produir aquests combustibles i altres productes descarbonitzats, replicant el model de Puertollano, on el 2025 s'estrenarà una altra planta de combustibles renovables.
 

L'Ecoplanta: transformar 350.000 tones de residus en combustible

Un altre dels projectes contemplats al pla és l'Ecoplanta, la primera instal·lació de la península Ibèrica capaç de transformar residus sòlids urbans no reciclables i produir nous materials i biocombustibles avançats. Tindrà capacitat per transformar més de 350.000 tones anuals de residus per produir 240.000 tones de metanol que es poden utilitzar per fabricar combustibles i productes químics de baixa empremta de carboni.

Pel seu caràcter innovador, i pel gran potencial que ofereix aquesta ruta per a la descarbonització i circularitat a la UE, Ecoplanta és un dels projectes seleccionats per la Comissió Europea per rebre suport financer dins del programa Innovation Fund.
 

L'electrolitzador de Tarragona, pel 2027

L'hidrogen renovable és un altre dels vectors importants per a la descarbonització dels complexos industrials. Repsol, el productor i consumidor d'hidrogen més gran de la península Ibèrica, preveu instal·lar electrolitzadors als seus sis centres industrials d'Espanya i Portugal.

A Tarragona, preveu posar en marxa un electrolitzador de 150 MW per a la producció d'hidrogen el 2027, que s'utilitzarà com a primera matèria per produir combustibles renovables i altres productes descarbonitzats.
 
Aquesta nova planta, anunciada el 2022, serà la més gran d'Espanya i s'ubicarà als voltants del complex industrial. Suposarà una inversió superior a 300 milions d'euros i generarà uns 2.000 llocs de treball en les diferents fases de construcció i posada en marxa.
 
Una part de l'hidrogen renovable produït a les noves instal·lacions s'utilitzarà per descarbonitzar diferents indústries del Pol Petroquímic de Tarragona, entre les quals hi ha el complex de Repsol. A més, està prevista la construcció d'un col·lector d'hidrogen que transportarà aquest gas entre les empreses consumidores.
 
L'objectiu de Repsol és assolir una capacitat total de producció de combustibles renovables, incloent-hi hidrogen renovable, d'entre 1,5 i 1,7 milions de tones el 2027 i d'entre 2,4 i 2,7 milions el 2030 a la península Ibèrica i als Estats Units, i liderar el mercat de biocombustibles.
 

La presència de Repsol a Tarragona

El Complex Industrial de Repsol a Tarragona és un dels principals motors econòmics i de generació d'ocupació a la regió. A les seves instal·lacions hi treballen unes 1.400 persones amb una elevada qualificació, a les quals cal sumar 1.700 llocs de treball indirectes, conseqüència de la seva activitat amb centenars d'empreses de la zona.
 
Així mateix, el complex industrial contribueix a les arques municipals amb més de 23 milions d'euros en concepte de tributs locals, i un 70% de les contractacions, que pugen a uns 150 milions d'euros anuals, es realitzen al territori.

A més, de manera recurrent, Repsol inverteix a Tarragona una mitjana superior als 150 MEUR anuals, a més d'altres de 80 milions d'euros de despeses anuals de manteniment.