El Vendrell presenta l'ambiciós projecte per renaturalitzar la trama urbana

L'Ajuntament del Vendrell presenta el projecte RENAT3R per transformar paisatges fluvials en zones verdes

Imatge aèria de la riera de la Bisbal i els torrents al Vendrell.
Imatge aèria de la riera de la Bisbal i els torrents al Vendrell. | Cedida
23 de febrer del 2024
Actualitzat a les 9:11h
L'Ajuntament del Vendrell ha presentat el projecte i les propostes d'actuació RENAT3R per a la renaturalització de la riera de la Bisbal i dels torrents del Lluc i Cullerer al seu pas per la tramaurbana del municipi.

El nucli del Vendrell neix en el punt on el camí històric i les posteriors carreteres Tarragona-Barcelona creuaven la riera de la Bisbal, i el seu creixement progressiu de la població va ser conseqüència de la seva ubicació. La trama urbana ha estat condicionada pels cursosfluvials que històricament limitaven la vila i que amb el creixementurbà a partir dels anys 90 han esdevingut centrals, sobretot la riera de la Bisbal.

Ara, el Vendrell ha engegat un ambiciós projecte de transformaciómunicipal per renaturalitzar tota aquesta àrea. Una estratègia que pretén crear una infraestructuraverda al Vendrell, en què la riera de Bisbal i el torrent del Lluc es convertiran en els vertebradors del canvi.

Una transformació verda al Vendrell

En el marc d'aquesta estratègia municipal es desenvolupa actualment el RENAT3R, el Projecte de Renaturalització de la riera de la Bisbal i els torrents del Lluc i Cullerer al seu pas per la zona urbana del Vendrell. Un projecte que va arrencar el passat mes de novembre, i que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

L'objectiu és la revalorització ecològica i millora paisatgística dels torrents per avançar en la transformació del Vendrell com a municipi fluvial. El repte és transformar-los en espais vius i de refugi sensorial, aplicant solucions basades en la natura. Amb aquest projecte no només es vol naturalitzar i restaurar aquests cursos fluvials, típicament mediterranis, sinó que també es vol aconseguir ampliar les zonesverdes per a potenciar-ne l'ús públic i millorar la mobilitat sostenible del municipi, reconnectant la ciutat a través d'aquests espais.

L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha destacat que "es tracta d'un projecte que pretén ser el punt d'inflexió en l'estratègiamunicipal global, després de dècades de creixement urbanístic accelerat".