El nou servei de neteja de Tarragona serà «més eficient i més sostenible»

La intensificació de la neteja i l'optimització de recursos, punts clau del nou contracte per mantenir en bones condicions l'espai públic de la ciutat

Un dels objectius del nou contracte és que la neteja viària de la ciutat sigui més eficient.
Un dels objectius del nou contracte és que la neteja viària de la ciutat sigui més eficient. | Isaias Mena/Ajuntament de Tarragona
28 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:21h

Tarragona comptarà en els pròxims mesos amb un nou contracte per gestionar la neteja de la ciutat, una vegada es faci l'adjudicació definitiva del concurs. En aquest sentit, l'objectiu del govern municipal és que la gestió de la neteja sigui més eficient, més sostenible i actualitzada a les necessitats actuals del municipi.

Segons ha explicat l'Ajuntament de Tarragona, el plantejament del nou servei parteix de l'avaluació prèvia del seu funcionament durant els darrers anys i ha posat el focus en solucionar els principals dèficits, així com en els suggeriments i queixes de la ciutadania.

La consellera de Neteja, Sonia Orts, ha assenyalat que "parlem d'un servei adaptat a les necessitats del segle XXI i que dona respostes eficients, sostenibles i inclusives en la cura de l'espai públic de la nostra ciutat".

Un dels punts clau serà la intensificació de la neteja i l'optimització de recursos segons les necessitats de cada època de l'any i segons les intensitats d'ús de cada zona i carrer, per mantenir net i en bones condicions l'espai públic de la ciutat.
 

Un servei més eficient

Per tal de desplegar el nou contracte en l'àmbit de la neteja viària, es farà una planificació estratègica que tindrà en compte una intensificació de la neteja i la creació de brigades específiques per a actuacions especials. Així mateix, també es tindrà en compte la sostenibilitat, en un context marcat per la sequera.

En aquest sentit, es preveu que una intensificació de la neteja viària durant els mesos d'estiu, amb especial atenció a les zones amb més afluència de persones. Així mateix, també es posarà èmfasi després dels caps de setmana i els dies festius, i també en punts d'oci nocturn habituals, deixant la via neta abans de les deu del matí.

El nou contracte també preveu que hi haurà més neteja amb aigua a pressió els dissabtes, diumenges i festius; neteges especials als parcs durant les festes de Sant Magí i Santa Tecla i més neteja viària en períodes específics i assenyalats, com ara Nadal, Reis o Setmana Santa.
 

Brigades específiques de neteja

Una de les grans novetats en la neteja viària seran les brigades específiques per a actuacions especials:

  • Brigada d'excrements de gossos i coloms.
  • Brigades de matí i tarda dedicades a resoldre incidències i a fer neteges imprevistes
  • Neteja d'elements verticals com ara senyals de trànsit, cartells i mobiliari urbà.
  • Neteja de pintades, adhesius i cartells amb noves metodologies de neteja com la projecció de sorra, que permetrà retirar pintades de tot tipus de superfícies, o tractaments preventius antigrafiti en punts habituals i repetitius.
  • Brigada de control de la vegetació espontània.
  • Retirada de fulles, flors i fruits de temporada a la via pública. Es comptarà amb un nou sistema de retirada de les fulles amb una màquina d'aspiració i trituració de les fulles i altra vegetació.
  • Neteja de zones habituals de botellots.
  • Neteges 'Pam a Pam' anuals, per netejar els vials un cop a l'any sense vehicles aparcats i fer una neteja intesiva.
  • Equips de servei de repàs de contenidors (recollida dels residus que queden fora dels contenidors) que també portaran aigua per netejar l'entorn de l'illa de contenidors).

 

La nova maquinària suposarà un servei més sostenible

El nou servei de neteja està pensat per ser, sobretot, més eficient, però també més sostenible. D'acord amb els criteris de sostenibilitat, s'han tingut en compte mesures com ara l'establiment d'una flota de vehicles que redueixi les emissions. En aquest sentit, amb el nou contracte, el 52% de la nova flota de vehicles serà elèctrica.

Així mateix, en un context d'anys de sequera, també es contempla un ús més eficient i racional de l'aigua. La nova maquinària municipal tindrà instal·lat un sistema de recuperació i aprofitament de l'aigua de la pluja i una mini depuradora.

Finalment, també s'apropa a la ciutat el nou parc de maquinària municipal, un fet que reduirà els desplaçaments de tota la flota fins a la ciutat i barris, aportant més agilitat i més temps de treball efectiu i reduint les emissions dels desplaçaments dels vehicles que no són de zero emissions.