El nou Pla ImpulsDipta de la Diputació de Tarragona amplia la dotació als 148,5 milions

Els municipis petits amb risc de despoblament seran els principals beneficiaris del pla i la cultura, la salut pública i la transició ecològica conformaran àmbits d'actuació obligatoris

La Diputació executarà el nou pla durant aquest mandat.
La Diputació executarà el nou pla durant aquest mandat. | Cedida
27 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:28h
La Diputació de Tarragona avança en el disseny de la implementació del Pla ImpulsDipta, el nou model de cooperació econòmica i assistencial amb els enslocals del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre que s'executarà durant el mandatactual.

Després de l'aprovació del reglament que ha de regir el pla en la darrera sessió plenària, s'han donat a conèixer els criteris de distribució del pressupost, que ascendeix finalment a 148,5 milions d'euros, després que s'hagi pogut ajustar a l'alça la partida prevista originalment amb 1,5 milions addicionals.

Els criteris que regiran la distribució de recursos del Pla ImpulsDipta són: el nombre d'habitants, la densitat (el nombre d'habitants per quilòmetre quadrat), el nombre de nuclis de població dels municipis, la superfície total del terme municipal, el despoblament i un criteri de compensació per tal de garantir que els beneficis del pla impactin de forma equitativa a tots els municipis.

Beneficis als municipis més petits

Amb el Pla ImpulsDipta, la Diputació incorpora per primera vegada el despoblament com a criteri prioritari a l'hora de destinar els recursos als municipis. Una altra novetat del pla és que es fan extensius a àmbits d'actuació com la cultura, la transicióecològica o la salutpública criteris com els nuclis de població existents en un mateix municipi o el nombre d'habitants per superfície, que fins ara només s'aplicaven a algunes línies de subvenció com el PAM. Amb el nou model de distribució, la Diputació busca afavorir els municipis més petits i despoblats.

En aquest sentit, el conjunt dels municipis menors de 10.000habitants de la demarcació rebrà més del 87% (130 milions). A tall d'exemple, el Pla ImpulsDipta suposarà per al municipi de Senan, de 44 habitants, una inversió de 10.600 euros per habitan o a Masdenverge, de 1.071 habitants, una inversió per habitant de a 650 euros, mentre que a Cambrils, un municipi de 34.734 habitants , la inversió serà d'uns 35 euros per habitant.

La cultura, la salut pública i la transició ecològica, àmbits d'actuació obligatoris

El nou Pla ImpulsDipta dota els municipis de recursoseconòmics que permetin tirar endavant projectes o actuacions rellevants per al municipi, però també estableix àmbitsd'actuacióobligatoris, considerats estratègics per a la demarcació en conjunt.

D'aquesta manera, cada municipi haurà de destinar com a mínim el 5% dels recursos que li hagin en matèria de cultura i interèsciutadà, el 10% a salutpública i el 15% a actuacions per a la transicióecològica

Actuacions prioritàries que comptaran amb el màximfinançament de l'ImpulsDipta
La Diputació de Tarragona vol promocionar determinades inversions municipals que es considera que són "prioritàries per a la demarcació". Per això, es preveu el finançament de gairebé el 100% i l'acompanyament tècnic de totes aquelles inversions que tinguin a veure amb el cicle integral de l'aigua, l'habitatge municipal, la mobilitat sostenible, la transicióecològica, l'adequació d'equipaments a la normativa i la ciberseguretat. A les actuacions no considerades prioritàries, el finançament del pla es limitarà al 90%.

Definició dels plans, a l'estiu

Es preveu que entre els mesos de juny i juliol de 2024, ajuntaments i Diputació puguin abordar conjuntament, en les meses de concertació, les actuacions que el Pla inclourà en cada municipi a proposta dels seus equips de govern.

Totes aquestes es concretaran en els 190convenis que es preveuen signar amb els pobles i ciutats i de la demarcació. En aquest sentit, l'autonomia local, la flexibilitatterritorial, el treball en xarxa, la sostenibilitat, la gestió eficient, el bon govern, la concertació i la suma d'esforços i recursos per assolir objectius comuns són els principis bàsics que han de regir aquest nou pla.