La Plataforma 8M del Camp convoca per segon any consecutiu una manifestació matinal a Tarragona

Crida a la mobilització ciutadana per fer vaga i participar de més d'una desena d'actes en municipis del Camp de Tarragona

Imatge d'arxiu de la manifestació del 8M l'any 2023 a Tarragona
Imatge d'arxiu de la manifestació del 8M l'any 2023 a Tarragona | ACN / Arnau Martínez
29 de febrer del 2024
Actualitzat a les 15:42h
La Plataforma 8M del Camp crida a la vaga en el Dia Internacional de la Dona 2024 i prepara una jornada de lluita a Tarragona amb una manifestació unitària a les 12 hores a la plaça Imperial Tàrraco i una concentració a les 18 hores a la plaça del Mercat del municipi.

Així, les feministes repeteixen l’exitosa fórmula de manifestació matinal de l’any passat per tal de desvincular-se de les propostes institucionals i demostrar la necessitat d’organitzar-se des de la base i amb totes les lluites per posar fi a les desigualtats i discriminacions de gènere, orientació sexual, classe social i color de pell i la precarietat al que aboca el sistema capitalista i heteropatriarcal

Des de la plataforma -formada per diversos col·lectius del Camp de Tarragona- fan una crida a la vaga perquè consideren que aquesta segueix sent necessària per a evidenciar les reivindicacions feministes. “Els nostres principis no tremolen davant l’onada reaccionària, continuem plenes de raons per lluitar”, expressen.

Enguany, amb el lema “Fem de la ràbia revolució”, volen subratllar totes aquelles opressions i injustícies estructurals i assenyalar que l’acció col·lectiva és la resposta per canviar d’arrel el sistema i construir un món millor per a totes. 

Una lluita transversal i compartida

A més, se centren en la transversalitat del feminisme i la importància de la lluita compartida i sota la premissa de “transfeministes organitzades contra la precarietat, les fronteres i els genocidis”. D’aquesta manera volen denunciar macroprojectes al territori com el Hard Rock i l’expulsió de la petita pagesia; sumar-se a la lluita antiracista i el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE).

Alhora, defensen la garantia, accés i qualitat de la sanitat pública -sumant la crítica al tancament de la residència pública Gent Gran de Reus-;  i evidenciar l’internacionalisme a través de la inoperància dels governs davant el genocidi d’Israel al poble palestí, que s’ha cobrat més de 29.000 vides en pocs mesos. Per tot això, els actes de la Plataforma, comptaran amb la participació de col·lectius vinculats en aquestes lluites. 

En aquest sentit, des de la Plataforma 8M del Camp criden a les feministes omplir els carrers i no quedar-se de braços plegats davant l’ofensiva capitalista i feixista: “ens hi juguem poder viure lliurement i amb unes condicions dignes, ens juguem estimar a qui vulguem, ens juguem construir un futur on es prioritzin les persones, ens juguem, en molts casos, la pròpia vida”. 

Programa d'actes al voltant del 8-M

La programació d'enguany s'ha iniciat aquest dijous 29 de febrer amb una assemblea oberta al pati del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. Seguidament, el divendres 1 de març, hi haurà un taller d'autodefensa feminista organitzat per Cau de Llunes i Arran, a les 18 hores, i simultàniament, a La Gata Insubmisa, un cafè feminista antiespecista al voltant del consum de carn i el masclisme.

També al mateix espai, el diumenge 3 de març a les 12 hores, es duran a terme tallers de bordatge i decoració d'una balaclava i de passamuntanyes. A Creixell, el dia 2 de març es dedicarà a l'artivisme. D'una banda, l'artista Judit Sanmartí pintarà l'obra "Empenta reivindicativa" a la glorieta de la Rambla de les Moreres; i, de l'altra, s'inaugurarà una exposició, a les 19 hores, a Cal Cabaler, amb els murals realitzats entre el 2017 i el 2023 i les respectives autores.

Reus acollirà una manifestació nocturna, organitzada per l'entitat Hora Violeta i convocada per les 20 hores del 7 de març al passeig Mata. A partir de les 24 hores, Dones d'aigua organitzarà una festa feminista a La Calderera de Riudoms amb la DJ Perla Negra.

Finalment, el dissabte 9 de març, a Tarragona, es presentarà a les 18 hores el llibre "L'era dels llops" amb Teresa Duch, a càrrec del col·lectiu Fridas. I a la mateixa hora, a Creixell, tindrà lloc el lliurament dels premis del 5è Certamen de Papallones Liles, amb el llibre homònim que recull relats guanyadors dels últims cinc anys. Raquel Sans i Guerra, diputada al Parlament de Catalunya per Tarragona, vicesecretària general de feminisme i LGTBI i llicenciada en periodisme, assistirà a l'acte, que amenitzarà la poeta i violoncel·lista Glòria Coll.