Comencen les obres perquè l'Espluga de Francolí tingui aigua de l'Ebre

Els treballs han d'estar enllestits a l'agost, costen 1,7 MEUR i han de resoldre els problemes d'abastament del municipi.

Imatge de Pere Aragonès durant l'inici de les obres
Imatge de Pere Aragonès durant l'inici de les obres | ACN / Eloi Tost
01 de març del 2024
Actualitzat a les 9:16h
Les obres per tal que l'Espluga de Francolí s'abasteixi amb aigua de l'Ebre han començat la setmana passada i s'espera que estiguin acabades a mitjans d'agost. La connexió entre el municipi i la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha de permetre resoldre els problemes d'abastiment que arrossega el municipi des de fa un any i mig i que estan generant talls en el subministrament de fins a 14 hores al dia.

Costaran 1,7 MEUR, dels quals l'ACA n'assumirà 1,2 milions, la resta la Diputació de Tarragona i el consistori espluguí pagarà l'IVA. Aquest dijous s'ha escenificat l'inici dels treballs amb la visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

La canonada que arribarà a l'Espluga de Francolí ho farà procedent de Montblanc en un tram de 4,5 quilòmetres. El president del CAT, Joan Alginet, ha concretat que serà un tub de 28 centímetres de diàmetre. L'aigua arribarà fins al dipòsit situat al balcó de Sant Miquel de la localitat espluguina i ho farà per gravetat, ja que el punt de referència serà a Cabra del Camp, situat a més altitud.

El CAT farà la direcció tècnica d'unes obres que permetran abastir la localitat i acabar així amb l'arribada de camions carregats d'aigua des de Montblanc. Una logística que suposa entre 50 i 80 vehicles setmanals i que suposa un cost d'entre 15.000 i 20.000 euros setmanals per a les arques municipals, segons ha detallat l'alcalde, Josep Maria Vidal.

Alginet ha concretat que l'aigua que arribarà a l'Espluga de Francolí suposa un 0,15% del volum total que gestiona el consorci. Una dotació que, si cal, es podrà actualitzar a partir de l'octubre a petició del municipi. Per la seva banda, Aragonès ha celebrat que els treballs permetin acabar amb els problemes d'abastiment i que s'hagi fet mitjançant la col·laboració entre diferents administracions.