Plafons, oli, arròs i embalatges: principals usuaris potencials de la futura terminal Catalunya Sud

S'ha creat una comissió de seguiment del projecte amb Cimalsa, empresaris, ajuntaments i els ports de Barcelona i Tarragona

L'acte de constitució de la comissió promotora de la estació intermodal Catalunya Sud s'ha fet aquest divendres a Tortosa.
L'acte de constitució de la comissió promotora de la estació intermodal Catalunya Sud s'ha fet aquest divendres a Tortosa. | Port de Tarragona
01 de març del 2024
Actualitzat a les 15:35h
El transport ferroviari cap als ports de Tarragona i Barcelona de contenidors de plafons, oli d'oliva, arròs o embalatges es prefiguren com les principals demandes potencials de la futura estació intermodal del polígon Catalunya Sud. L'estudi de demanda elaborat per Cimalsa és una de les bases per impulsar el projecte, que durant les pròximes setmanes disposarà de l'avaluació d'impacte ambiental i l'estudi informatiu, amb la previsió que l'estudi de traçat quedi definit entre setembre i octubre.

En aquest sentit, el Govern ha anunciat la creació d'una comissió de seguiment del projecte, que es reunirà semestralment, amb representants de Cimalsa, la Cambra de Comerç de Tortosa, els ajuntaments de Tortosa i la Sénia, així com els ports de Tarragona i Barcelona.
 

La implantació de Kronospan ha exercit com a "tractora" del projecte

La de les Terres de l'Ebre, al polígon Catalunya Sud, és una de les quatre terminals intermodals de l'estructura que Cimalsa vol desplegar al país, juntament amb les de l'Empordà, Lleida i el Penedès. La implantació de l'empresa de plafons Kronospan a Tortosa ha exercit com a "tractora" d'un projecte que, fins aleshores, difícilment aglutinava una massa crítica de transport de mercaderies suficient per justificar el projecte.

El president de Cimalsa, Isaac Albert, ha precisat que, més enllà de la producció de plafons de Kronospan, l'estudi de demanda ha detectat la possibilitat que la venda d'oli d'oliva, arròs o embalatges puguin també utilitzar la terminal com a "sectors secundaris".

La possibilitat de poder emprar el tren per transportar mercaderies o utilitzar-la com a terminal portuària permetria millorar les expectatives de comercialització d'aquests productes, asseguren.

De moment, el volum calculat de transport és baix, segons ha reconegut Albert, però existeix "capacitat per créixer" i la possibilitat que el caràcter "estratègic" de la connexió i l'espai industrial pugui acabar tenint un "efecte tractor" sobre moltes empreses.
 

Porta d'accés als ports de Tarragona i Barcelona

La terminal ebrenca, així, funcionaria com una "porta" d'accés a les principals infraestructures de transport, a més de la xarxa ferroviària, a les portuàries. Amb la connexió a la xarxa de tren es podria transportar contenidors i actuar com a autopista ferroviària —transportant els camions—.

El projecte se situa dins d'un polígon industrial, el Catalunya Sud, que el Govern vol convertir en "estratègic" en l'àmbit del país amb l'ampliació en marxa de 675 hectàrees en uns dos anys. "Si el polígon no té comunicacions ferroviàries no serà estratègic", ha insistit Salvadó.

"El primer pas és l'estació intermodal. Crec que ha de ser la central logística del futur de les Terres de l'Ebre. Som un territori de cruïlla i és molt important tenir aquesta estació intermodal i central logística per al creixement de les nostres empreses", ha apuntat el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Faiges.

El president del Port de Tarragona, Saül Garreta, ha manifestat que "el Port està interessat a col·laborar arreu, en clau de país, en clau de territori, especialment a les Terres de l’Ebre". Garreta ha afegit que "la necessitat i la viabiliat de la terminal intermodal les marca una activitat industrial com Kronospan que mou 18.0000 tones l'any pel Port de Tarragona".