Acord històric pel territori: el Ministeri negociarà un nou traçat pels trens de mercaderies

En una reunió entre els ajuntaments de Tarragona, Reus i el Vendrell amb el secretari d'Estat de Transports i Mobilitat Sostenible, s'ha acordat reactivar una taula de treball

Un tren de mercaderies.
Un tren de mercaderies. | Port de Tarragona
05 de març del 2024
Actualitzat a les 17:26h
El territori comença a veure petits avenços en una de les seves reclamacions històriques: desviar el tràfic de trens amb mercaderies dels nuclis urbans i de la costa. Aquest serà el plantejament que es començarà a treballar un cop s'ha acordat reactivar els "grups de treball" entre consistoris afectats i el Ministeri de Transports.

Així ho han anunciat les administracions —Ajuntament de Tarragona, Reus i el Vendrell— després de reunir-se a Madrid aquest dimarts, 5 de març, amb el secretari d'Estat de Transports i Mobilitat Sostenible, José Antonio Santano.

Segons ha assegurat el secretari, "el Ministeri comparteix l'interès del territori" pel que fa el plantejament d'allunyar el tràfic de mercaderies ferroviàries de les àrees poblades i la costa de Tarragona. 

Malgrat que l'acord és només un petit pas i de moment només inclou la reactivació dels grups de treball, és un pas que hauria de servir per redefinir un traçat ferroviari enrocat des de fa molts nays. El secretari d'Estat ha anunciat també que "el traçat final es concretarà després de la publicació de l'estudiinformatiu", el qual recollirà les solucions "consensuades" entre els integrants del grup de treball per reconfigurar la "xarxa arterial de Tarragona".

El futur traçatferroviari naixerà amb el consens de dos grups de treball, un que es farà entre l'Estat i les administracions locals i l'altre amb agentseconòmics i socials. En una valoració inicial després de la reunió, els dos alcaldes i l'alcaldessa han coincidit que es buscarà definir "una solució òptima per a tots els municipis del Camp de Tarragona".