El nou servei de neteja de Tarragona farà un pas endavant en la recollida selectiva

El nou contracte de la neteja preveu diverses novetats en aquest àmbit, com l'eliminació definitiva dels contenidors soterrats o canvis en la recollida de voluminosos

El nou contracte de la neteja de Tarragona preveu una millora substancial en la recollida selectiva de residus.
El nou contracte de la neteja de Tarragona preveu una millora substancial en la recollida selectiva de residus. | Isaias Mena/Ajuntament de Tarragona
07 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:21h

El nou contracte de la neteja de Tarragona començarà a desplegar-se en els pròxims mesos a la capital tarragonina. El nou servei, que segons explicava la consellera de Neteja, Sonia Orts, "suposarà un punt d'inflexió", pretén ser més eficient i sostenible pel que fa a la neteja viària i, alhora, ser més selectiu pel que fa a la recollida de residus.

La consellera Orts ha explicat que s'han tingut en compte els suggeriments de la ciutadania per aconseguir un servei encara més excels. Aquest contracte permetrà executar la subvenció de 500.000 euros dels fons europeus Next Generation per a millorar els resultats de recollida selectiva i la contribució ambiental de la ciutat.
 

Eliminació definitiva dels contenidors soterrats

En aquest àmbit de la recollida selectiva, el nou contracte suposarà l'eliminació total dels contenidors soterrats, amb la supressió d'aquells que encara queden, en un termini de sis mesos des de l'entrada en vigor del nou servei. Així mateix, també s'inclouen nous serveis de recollida selectiva a polígons i comerciants a totes les zones del municipi que serviran per facilitar l'ús del servei als usuaris/es i també per millorar els resultats de recollida selectiva.

Les noves tecnologies també tindran un paper rellevant, ja que la seva introducció ha de permetre identificar la generació de residus de cada usuari i usuària, un fet que permetrà aplicar així una taxa fiscal d'escombraries més coherent amb els usos del servei, el que s'anomena pagament per generació o taxa justa.
 

Optimitzar les rutes de recollida de residus

Així mateix, s'instal·laran sensors volumètrics i elements de pesatge a tots els contenidors per tal d'optimitzar les rutes de recollida de residus, per evitar desbordaments i tenir un millor coneixement de la generació de residus en diferents punts de la ciutat amb la finalitat d'augmentar freqüències de recollida o capacitat de contenidors.

També s'incorporen altres estratègies de prevenció de residus com un servei de recollida i gestió del malbaratament alimentari en col·laboració amb entitats socials. Finalment, alguns dels serveis incorporen clàusules socials i els realitzaran empreses d'inserció o centres especials de treball.
 

Canvis en la recollida de voluminosos

Un servei que es transforma també en clau d'eficiència és la recollida de voluminosos que es preveu que es faci per zones de la ciutat, un dia a la setmana, coincidint amb el dia de col·locació de les deixalleries mòbils. Una altra novetat serà que ja no es deixaran al costat dels contenidors, sinó a la porta de l'habitatge, i en el cas de persones de més de 60 anys o mobilitat reduïda es podrà recollir al replà.

Sonia Orts ha assenyalat que "necessitem incrementar l'ús del servei de voluminosos. Encara hi ha molta conducta incívica en aquest aspecte de la recollida. És per aquest motiu que el nou contracte contempla també un canvi en el servei, que esperem que contribueixi a rebaixar l'elevat nombre de voluminosos que es recullen fora de servei".

En aquest sentit, cal destacar que els voluminosos que estiguin en bon estat es podran reutilitzar en un espai d'intercanvi de nova creació a la deixalleria municipal.