El Teatre Fortuny es prepara per a una primavera intensa per acostar la cultura a la ciutadania

L'equipament acollirà el premi Roseta Mauri, el concert de Sant Jordi i el Cap Infant Sense Fortuny com a propostes transversals i intergeneracionals

06 de març del 2024
Actualitzat a les 18:25h
Imatge d'arxiu del Teatre Fortuny de Reus
Imatge d'arxiu del Teatre Fortuny de Reus | Cedida
La Fundació del Teatre Fortuny de Reus celebrarà enguany l'XI edició del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri, el concert de Sant Jordi i la cita anual del Cap Infant Sense Fortuny de forma mensual i consecutiva aquesta primavera. Així, es complirà l'objectiu principal d'acostar la cultura a la societat reusenca.

De fet, els tres projectes són "esdeveniments amb majúscules i continuen situant a la Fundació Teatre Fortuny com un referent cultural a la ciutat de Reus", ha apuntat la representant de la Fundació la Caixa, Montse Mallafrè. També, ha destacat la inquietud de la Fundació per impulsar iniciatives inclusives, tenint en compte les persones amb diversitat funcional i alhora l'accessibilitat al teatre des de tots els centres educatius de la ciutat.

El vicepresident i tresorer de la Fundació Teatre Fortuny, Santi Vila, ha explicat que, en el cas de la del Teatre Fortuny es focalitzen els esforços "en temes que són fonamentals per la cultura, com obrir el teatre a la gent perquè el coneguin". Per la seva banda, la regidora d'Educació i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus, Pilar López, ha volgut agrair "la feina per preparar, un any més, una primavera plena de dansa, música i art per a tots els públics". 

El conjunt de les activitats per aquesta primavera s'han presentat a la Sala Josep Laporte Foto: Ajuntament de Reus

Any de Roseta Mauri

Un total de 55 joves ballarins i ballarines participaran en el premi Roseta Mauri, que se celebra bianualment i que tindrà lloc del 13 al 16 de març al Teatre Fortuny. Els participants provenen de cinc nacionalitats diferents -Itàlia, Portugal, Japó, Korea i Espanya-, amb una àmplia majoria femenina. Es tracta d'un nou rècord de participació en el certamen, organitzat entre la Fundació Teatre Fortuny i el Consorci del Teatre Fortuny. 

El jurat del concurs estarà format per personalitats de prestigi internacional en el món de la dansa: Joaquin de Luz, Jone San Martín, Laëtitia Pujol i Henning Albrechtsen. Arantxa Argüelles serà la mestra de dansa clàssica i Lluís Carmona l'acompanyarà al piano. Cal destacar també que el Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri és un dels concursos de dansa més ben dotats econòmicament de tot l'Estat (5.000, 2.000 i 1.000 euros).

La presidenta de la Fundació del Teatre Fortuny, Maria Dolors Sardà, ha assenyalat que "a més de grans parelles de ball internacionals, en la gala del 16 de març participarà el ballarí Martí Paixà, fill de Montbrió del Camp, qui va concursar el 2015 i ha fet una trajectòria brillant en una de les companyies de ball més importants del món com és el Ballet de Stuttgart".

Cal recordar que, paral·lelament al certamen, s'ha programat un taller de moviment per a persones sordes. Sota el títol "Dansa. Llengua de signes i so", l'activitat social i inclusiva tindrà lloc el 12 de març de 17 a 19 hores, a la Sala Josep Laporte del Teatre Fortuny; i estarà impartit per Jone San Martín, membre del jurat del Roseta Mauri amb sordesa parcial, i per apuntar-s'hi cal enviar un correu a [email protected].

Imatge d'arxiu dels participants d'una edició anterior del Roseta Mauri Foto: DansPxl

Centenari de Guimerà i Salvat-Papasseit

El concert de Sant Jordi d'aquest 2024 tindrà lloc el dia 26 d'abril i servirà per commemorar els 100 anys de la mort d'Àngel Guimerà i Joan Salvat-Papasseit, dos grans noms de la literatura catalana. És el primer concert simfònic-coral que organitza la Fundació en el marc del Cicle de Música Xavier Blanc i comptarà amb la participació de l'orquestra Camerata XXI - Ciutat de Reus, amb formació de 48 músics i el Cor Canta, amb 130 cantaires.

En forma d’homenatge, es farà una fusió de les obres d’ambdós autors amb composicions de músics catalans destacats. El concert s'iniciarà amb l'Obertura de Terra Baixa de Francesc Pujol, la primera part es clourà amb el concert per a violoncel i orquestra de Joan Manén, de Pau Casals; la segona part començarà amb una selecció de fragments de l'òpera Tytaina d'Enric Morera, amb llibret d'Àngel Guimerà; continuarà l'obra "El poema de la rosa als llavis" per veu i orquestra d'Eduard Toldrà, basada en 6 poemes de Salvat-Papasseit. I tancarà el concert l'obra "Camí del sol" de Joan López

En aquest sentit, Sardà ha volgut fer especial esment "del repte que ha significat organitzar un concert d'aquesta magnitud” i que “respon a la voluntat de la Fundació de promoure iniciatives de gran qualitat artística i que transcendeixin l'àrea d'influència de Reus".

L'esdeveniment ha estat organitzat conjuntament entre la Fundació del Teatre Fortuny, la Fundació Camerata XXI, l'Associació Manén i el Cor Canta, i es replicarà a Barcelona i El Vendrell. El preu de les entrades va des dels 21 € als 10 € i es poden comprar per la plataforma de venda del Teatre Fortuny.

Propostes socioeducatives

El pròxim 30 de maig, el teatre acollirà la 4a edició del Cap Infant Sense Fortuny, una proposta educativa, social, inclusiva i cultural que ja s'ha convertit en un projecte insígnia de la Fundació Teatre Fortuny. Els objectius són la formació de nous públics i presentar un dels equipaments culturals de referència de la ciutat, de forma gratuïta, a tots els infants, ja que també s’obre als centres d’educació especial.

Així, l’activitat consisteix en la visita al teatre perquè els escolars puguin conèixer de primera mà com és el Fortuny: llotges, platea i escenari, i després, l'assistència en directe a un esdeveniment musico-teatral que els acostarà a les arts escèniques i a la música. 

La d'enguany és la primera edició en la qual la Fundació Teatre Fortuny fa front a un projecte de nova creació, tant pel que fa a la música com a la seva escenografia. L'obra d'enguany es titula "L'invent de la Dra. Larsen", i reflexiona sobre el paper de la intel·ligència artificial i la consciència mediambiental, dos temes d'actualitat que afecten i afectaran directament les noves generacions. 

Imatge d'arxiu de la primera edició del Cap Infant Sense Fortuny, l'any 2021 Foto: Twitter / @reus_cat


Totes les escoles de Reus són convidades a participar en aquesta sessió i les sessions prèvies de treball que es fan periòdicament des del passat mes d'octubre 2023, des de disciplines com la música, la tecnologia i les ciències socials. "Des de l'Ajuntament de Reus lluitem per una escola de qualitat, inclusiva, que combati la segregació escolar i que tingui una mirada educativa 360, que va més enllà de la mateixa aula d'aprenentatge", ha tancat la regidora Pilar López.

Impuls al talent local

Sobre aquest últim acte, Sardà ha assenyalat que, "malgrat ser una activitat adreçada als infants, es treballa per tal que la qualitat de la producció sigui de primer nivell i és per això que comptem amb talent local en la direcció musical i d'escena a càrrec d'en Rafael Fabregat (Tortosa) i en la direcció d'escena de la mà d'Iban Beltran (Terra Alta), així com amb la col·laboració de Jordi Cornudella en la música original".

Amb tot, el dramaturg i director artístic del Teatre Fortuny Francesc Cerro, ha comentat en relació amb el Roseta Mauri que "ens posiciona com a teatre i com a Consorci dins del panorama nacional i internacional".

Sobre l'XI Premi Internacional de Dansa, la seva directora artística, Cristina Anciola, ha destacat que "és un espai de relació i formació, i per tant qui en pren part en surt enriquit. Tant professors nacionals com internacionals acompanyen els seus alumnes i contrasten maneres de treballar, s'hi produeixen intercanvis professionals molt interessants i és una oportunitat pels alumnes per emmirallar-se amb el treball dels ballarins i ballarines que hi participen".