Es crearà un mosaic agroforestal a les muntanyes de Prades per reduir el risc d'incendi i el despoblament

La Diputació de Tarragona impulsa la iniciativa per potenciar la resiliència ambiental i la silvopastura, amb impacte en el Priorat, Baix Camp, Conca de Barberà i Alt Camp

El projecte Rumiar s'ha presentat al Palau Bofarull de la Diputació a Reus
El projecte Rumiar s'ha presentat al Palau Bofarull de la Diputació a Reus | Sandra Pérez
07 de març del 2024
Actualitzat a les 14:27h
La Diputació de Tarragona presenta el projecte "Rumiar", un mosaic agroforestal a l'espai natural de les Muntanyes de Prades que preveu actuar per preservar el seu valor paisatgístic davant els grans incendis forestals i, al mateix temps, potenciar la bioeconomia local a través de la silvopastura.

Aquesta iniciativa, que compta amb la participació del Centre de la Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris i Propietàries Forestals (BOSCAT), la Fundació Pau Costa i el Centre d’Iniciatives empresarials Conca de Barberà (Concactiva), actuarà en l'àrea del futur parc natural de les Muntanyes de Prades i el Montsant.

Així, l'impacte directe de l'actuació -en un espai de 319 hectàrees de bosc- s'expandirà a vuit municipis (Mont-ral, Montblanc, Vilaplana, Cornudella del Montsant, Alcover, Capafonts, Alforja i la Riba), amb l’objectiu d’afavorir la diversitat de paisatges perquè siguin més resilients i serveixin com a tallafocs en cas d’incendi. 

Aquest mosaic s’ha dissenyat tenint en compte zones marcades com estratègiques, avalades i consensuades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en col·laboració amb els Bombers de la Generalitat. La Diputació compta amb un pressupost de 2,1 MEUR, finançat en un 95% per Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, a través de fons europeus Next Generation.

Potenciar la ramaderia i la gestió forestal

Per al manteniment d’aquest mosaic agroforestal, el projecte Rumiar preveu fer servir la silvopastura, és a dir el pasturatge amb ramats de cabres i ovelles (d’un màxim de 350 caps per ramat) per a la neteja del sotabosc, i també els treballs de gestió forestal amb professionals especialitzats i formats en aquest àmbit.

Amb la pràctica de la silvopastura, l’objectiu és potenciar el sector ramader, una professió ja present a les Muntanyes de Prades, amb la creació de nous productes agroalimentaris. D’aquesta manera, es preveuen millorar les condicions dels pastors existents i atraure’n més.

Pel que fa als treballs de gestió forestal dels boscos, també es requeriran nous perfils professionals. En aquest sentit, es contractaran i formaran 8 persones que rebran formació específica com a peons forestals. La convocatòria es farà més endavant i, en principi, tindrà una limitació per edat en els 26 anys, ja que es busquen perfils joves per dur a terme tasques molt físiques al llarg d'una formació dual d'un any de durada.

A partir d’aquestes dues activitats, el projecte “Rumiar” vol treure profit del potencial del bosc i impulsar l’activitat econòmica d’una superfície global de prop de 37.000 hectàrees que abasten 22 municipis de les comarques del Priorat, la Conca de Barberà, el Baix Camp i l’Alt Camp. Tant la silvopastura com la gestió forestal sostenible es preveu que generin un impacte positiu a la zona, amb l’augment de l’activitat i de l’arrelament a les Muntanyes de Prades. 

Sinergies territorials

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha assegurat que “amb aquest projecte, fem gestió sostenible dels boscos, reduïm el risc d’incendis, creem professions i combatem el despoblament”. Encara més, el director de BOSCAT, Jordi Terrades, ha destacat la importància de la capacitació de treballadors forestals, “perquè per gestionar els boscos fan falta persones amb una professió dignificada, amb una formació molt completa, perquè les condicions climàtiques del present així ho requereixen”.

Pel que fa al representant de la Fundació Pau Costa, Marc Arcarons, ha destacat la importància de la visió de prevenció i gestió d’incendis amb “la silvopastura, que també és una forma de promocionar la ramaderia extensiva, que actualment està en extinció. Projectes com aquest són una oportunitat per consolidar pastors i ramaders al territori”.

Amb la seva intervenció, la responsable del CFTC, Míriam Piqué, ha definit el projecte com a “integrador, complex i atractiu, ja que integra molts àmbits de la gestió forestal i integra també a les persones: pastors, propietaris forestals, gestors i el conjunt dels municipis”. El conseller de Concactiva, Moisès Ferrete, ha concretat, també, la seva contribució en el projecte “fomentant l’emprenedoria i donant sortida al col·lectiu de pastors del silvopasturatge, posant a disposició l’obrador de l’Espai Cuina per l’elaboració de formatges o de qualsevol altre producte agroalimentari”.

Primeres passes del projecte

“Rumiar” ja ha començat a executar-se a les Muntanyes de Prades, amb els primers treballs sobre el terreny, concretament amb la identificació i caracterització de les àrees de risc d’incendi forestal on es durà a terme el projecte. És a dir, s'han fet les primeres prospeccions en les zones on s'actuarà fins a finals del 2025.

A més, des del projecte Ramats de Foc ja es treballa fa temps a la zona i s'havia fet un diagnòstic dels ramats existents -actualment es tenen comptabilitzades 11 explotacions-, conjuntament amb les potencialitats d'aquesta iniciativa que permetrà fer crida a nous ramats. Fins i tot, es podria recuperar un ramat de bòvids, de vaca autòctona que s'havia perdut a Prades.

La Diputació s'encarregarà dels treballs forestals, la comunicació i sensibilització, i la promoció de la biodiversitat; BOSCAT formarà els professionals forestals; la Fundació Pau Costa dinamitzarà el sector ramader amb la silvopastura; Concactiva treballarà des del sector agroalimentari i en l'elaboració de productes; mentre que el Centre de la Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya dissenyarà les àrees de risc d'incendi forestal i durà a terme els estudis que ajudaran a definir les millors espècies vegetals per conservar la diversificació dels terrenys així com dels ramats.