Article

Pas definitiu en la protecció d'una quinzena de barraques de pedra seca al Pla de Santa Maria

En aquest municipi hi ha una quinzena de barraques unides per un petit recorregut, anomenat la Ruta de la Capona.

Imatge d'una barraca de pedra seca
Imatge d'una barraca de pedra seca | Albert Oliva
08 de març del 2024
Actualitzat a les 10:00h
Llum verda de la Comissió territorial d'urbanisme del Camp de Tarragona per protegir una quinzena de barraques de pedra seca al Pla de Santa Maria. Les barraques d'ús agrícola fetes amb la tècnica de la pedra seca són elements patrimonials, algunes d'alt valor constructiu, molt lligades a un paisatge agrícola tradicional. Al terme municipal del Pla de Santa Maria es troben una quinzena de barraques unides per un petit recorregut, anomenat la Ruta de la Capona.

Aquestes barraques se situen als marges dels camins, als límits dels camps de conreu i en les zones boscoses, construïdes amb materials de la zona i algunes de grans dimensions. A més de la barraca, sovint a prop es localitzen altres elements relacionats amb l'emmagatzematge de l'aigua —cisternes, basses i pous— i algun arbre, normalment figueres, configurant petits conjunts patrimonials associats al paisatge de camps de conreu.

L'Ajuntament del Pla de Santa Maria impulsa una modificació del seu planejament municipal per crear una nova clau urbanística de protecció agrícola que s'assignarà a tota la Ruta de la Capona, que abasta 72 hectàrees. En l'àmbit d'aquesta nova clau urbanística s'identifiquen 15 barraques i s'estableix que al voltant de 50 metres d'elles no es podrà aixecar cap nova construcció ni instal·lació que rebaixi el seu valor. Només s'admetran construccions agrícoles, i amb condicions.

Aquesta modificació del planejament municipal ja es va aprovar definitivament el 2022, però es va condicionar la seva entrada en vigor al fet que l'Ajuntament presentés un text refós incorporant alguna prescripció de caràcter tècnic. Ara, la Comissió d'urbanisme ha donat la conformitat a aquest text refós.