Article

El Pla de Santa Maria impulsa la rèplica dels capgrossos centenaris

Les peces daten de 1920

Imatge dels capgrossos del Pla
Imatge dels capgrossos del Pla | Cedida
08 de març del 2024
Actualitzat a les 12:34h
Els capgrossos centenaris del Pla de Santa Maria es repararan i es replicaran. L'Ajuntament ha impulsat el projecte, que es farà per fases, amb la finalitat de preservar els originals, que quedaran exposats a la futura Casa de la Festa.

A partir d'ara, sortiran al carrer les rèpliques. Els primers capgrossos que es repararan i es copiaran seran els del Sr. i la Sra. Trenchs. L'encarregat de dur a terme els treballs és el Sergi Iglesias, constructor d'imatgeria festiva de Valls.

En aquest sentit, l'escultor ja té al seu taller les dues primeres peces, per tal d'iniciar la rèplica amb fibra de carboni.

Unes peces de 1920

El maig de 1920, un dels socis de la Fàbrica de Teixits Martí, Llopart i Trenchs, concretament el Sr. Joan Trenchs, va proposar de comprar uns capgrossos pel Pla. La proposta va ser acceptada i es van adquirir a una fàbrica de Barcelona anomenada El Ingenio, creada al 1838.

Després d’una llarga interrupció, cap a l’any 1970 aquests nostres personatges tornaren a sortir per l’Aplec del 5 d’agost, però ja no hi eren tots deu. El llarg temps d’inactivitat havia fet que s’anessin deteriorant. No va ser fins al 1981 que els nans –només sis d’ells– van tornar a animar els carrers per la Festa de les Neus